Tek 10 dana nakon strašne tragedije u kojoj je izgubio život devetnaestogodišnji mladić, Faris Pendek, na sarajevskim ulicama zabilježen je novi slučaj nasilja. Naime, sinoć je u naselju Dolac Malta došlo do tuče nekoliko osoba, u kojoj je povrijeđen jedan muškarac. Incident se dogodio oko 20:30, na raskrsnici ulica Bulevar Meše Selimovića i Malta.

Na svu sreću u ovom incidentu nije došlo do smrtonosnih ishoda, ali je jedan mladić zadobio povrede nastale oštrim predmetom. Sada se ponovo postavlja pitanje koliko su građani ovog grada zapravo sigurni? Šta je to što se može i mora učiniti kako bi se broj ovakvih događaja smanjio?

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius jučer je bio u posjeti Bosni i Hercegovini, te razgovarao sa nizom zvaničnika o sigurnosnoj situaciji i miru u našoj zemlji. Zvaničnici su istaknuli zahvalnost Njemačkoj, koja posvećeno pruža važnu podršku u jačanju odbrambenih snaga naše zemlje.

Međutim, u ovom trenutku akcenat treba staviti na sigurnost građana u svakodnevnom životu. Nedopustivo je da se nasilje širi sarajevskim ulicama iz dana u dan. Mir i stabilnost treba postići na nivoima lokalnih zajednica, u naseljima i ulicama. Sigurnost države zavisi od toga u kojoj mjeri se osjećaju sigurnima njeni građani.