Nakon što smo 16. maja objavili istraživanje da je Danijel Maunaga, glavni inspektor iz MUP-a RS te zamjenik koordinatora Nacionalne kontakt tačke za saradnju BiH sa EUROPOL-om na svom telegram nalogu u subotu 4.5.2024. godine, objavio status sa fotografijom na kojoj se nalazi nekoliko oznaka, a među njima, na torbi ima patch Wagner grupe koja je, podsjećamo, od strane OSCE-a proglašena terorističkom grupom, saznajemo da je smijenjen sa te pozicije.

U tekstu pod nazivom Danijel Maunaga, pristalica Wagnera u kontakt tački BiH za saradnju sa EUROPOL-om! objavili smo šemu zapošljavanja i djelovanja u Kontakt tački BiH za saradnju sa EUROPOL-om. Podsjetimo, Maunaga koji je ovdašnjoj javnosti nepoznat, izuzev jednog novinarskog istraživanja, objavljenog ranije ove godine, povezuje se sa ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nešićem.

Smijenjen Danijel Maunaga

Kako naši izvori bliski Maunagi tvrde, tekst koji smo objavili izazvao je žestoke reakcije u Kontakt tački te je zbog svega iznesenog Maunaga smijenjen.

Podsjetimo da je Evropsko Vijeće u decembru 2021. godine, uvrstilo Wagnerovu grupu i neke od njenih ključnih članica pod režim restriktivnih mjera zbog teških kršenja i zloupotreba ljudskih prava. U januaru prošle godine Sjedinjene Američke Države su službeno proglasile Wagner Grupu, povezanu s ruskim Kremljem, transnacionalnom kriminalnom organizacijom i sankcionirale niz povezanih subjekata.

Kako je u septembru prošle godine izvjestio BBC, Wagner Grupa formalno je proglašena i zabranjena kao teroristička organizacija u Velikoj Britaniji. Prema izdanom nalogu, krivično djelo je podržavanje ove grupe. Ovo uključuje organizovanje sastanaka radi unapređenja aktivnosti, izražavanje podrške ciljevima ove grupe i isticanje Wagnerove zastave ili logotipa. Za nepoštivanje je zaprijećena kazna od 14 godina zatvora.

Poštovaoci Wagnera u sigurnosnom sektoru BiH

Ovo je samo jedan u nizu primjera da se u jedan od najvažnijih sektora – sigurnosni- u BiH uvukao određen broj osoba čiji zadatak očito nije borba protiv kriminala i zaštita sigurnosti BiH već sasvim suprotno. Stoga bi domaće institucije zadužene za provedbu zakona, a posebno institucije sigurnosnog sistema, trebale provjeravati svoje zaposlenike i njihovo javno djelovanje.

Stoga reakcija u vidu smjene Danijela Maunage pokazuje da ipak postoje mehanizmi sakncionisanja lica koja svojim javnim djelovanjem narušavaju ugled institucija Bosne i Hercegovine.