Povodom Svjetskog dana izbjeglica, ovu objavu ću posvetiti dvadesetogodišnjem Osmanu Mehanoviću iz Bratunca. Osman je ime dobio po dedi, koji je ubijen u posljednjem ratu, kao i Osmanov amidža. Osmanova nana odlučila se među prvima vratiti u Bratunac i početi život ispočetka. Nakon nje, vratio se i njen sin sa snahom, Osmanovi otac i majka, piše Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Osman studira na jednoj IT akademiji, a počeo je raditi kao snimatelj odmah nakon završetka srednje škole. 23. juna 2023. godine, napala su ga trojica maloljetnih mladića na parkiralištu u centru Bratunca. Zadobio je teže tjelesne povrede, a život mu je spasila nepoznata žena, koja je pozvala u pomoć nakon čega su se napadači razbježali. Godinu dana poslije napada, Okružno tužilaštvo Bijeljina predložilo je samo mjeru pojačanog nadzora organa starateljstva protiv dva maloljetna napadača.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu i protiv Osmana. “Tokom istrage vještak je utvrdio da su maloljetnici također zadobili povrede i onda je istraga pokrenuta u smjeru Osmana Mehanovića, vezano za povrede koje su nanesene maloljetnicima”, kazali su iz Tužilaštva prije dva mjeseca za portal Detektor.

Za ovo imam samo jedno objašnjenje – Osman je Tužilaštvu kriv jer se branio sam protiv tri napadača. Kriv je valjda što je nakon napada nožem, glavu pokušao zaštiti rukom, na kojoj su mu kasnije morali operisati tetive zbog nanesenih povreda.

Danas će se povodom Svjetskog dana izbjeglica i u BiH održati konferencije, okrugli stolovi, prijemi, raspravljaće se o obnovi i održivom povratku. Međutim, uslov bez kojeg se ne može je sigurnost, tačnije osjećaj sigurnosti koji se pažljivo, kao najsitniji vez, gradi osudom zločina i obnovom povjerenja i u ljude i u institucije. Podsjećam da je Osman Mehanović potvrdio da ga je nakon napada nazvao lično predsjednik RS-a, osudio napad, napadače nazvao bitangama koje treba oštro kazniti te ponudio pomoć.

Ako je Osman mjera uspješnosti povratka, onda je ocjena negativna, čak poražavajuća, jer žrtva je valjda krivac.