Foto: Source.ba

Među brojnim zvanicama, i ove godine je, sad već tradicionalno, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo došao na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, koji je još jednom najavio da će nastaviti dolaziti u Srebrenicu i Potočare kako bi odao počast žrtvama.

Jasnu poruku uputio je svima koji negiraju genocid, pa čak i Rezoluciju UN-a kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Taj nije čovjek ko ne priznaje genocid u Srebrenici. Zabranite im da ulaze u Srebrenicu”, poručio je mitropolit Mihailo, a nakon toga je oštro osudio i one koji nisu dali saglasnost za proglašenjem Dana žalosti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine te poručio:

“To ljudi nisu! Nek’ budu na onoj drugoj strani, ali su oni bolji od njih!”

Dan ranije, mitropolit Mihailo gostovao je u programu Face TV, gdje je izjavio da i djeca znaju da je u Srebrenici počinjen genocid, kao i da svako ko negira genocid treba da se srami i stidi.

“Ja sam od 2005. stalno ovdje. I bit ću i iduće godine ako budem živ. To je moja zakletva. Koliko god mogu da se krećem, da dođem u Sebrenicu i da se poklonim mučenicima. Ja ne mrzim nikoga, ali hoću mir među ljudima. Čuj, ja tebe da mrzim?! Ako Boga znaš, to je nemoguće!”, jasno je istakao.

Među prisutnima na obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici i ove godine bila je Staša Zajović, jedna od osnivačica organizacije “Žene u crnom” iz Beograda, koja je također odala počast nedužnim žrtvama, prenosi portal Vijesti.ba.

Foto: Vijesti.ba

Tom prilikom izjavila je da su “Žene u crnom” tu da iskažu suosjećanje s porodicama nevino ubijenih žrtava genocida.

“Nas koji priznajemo genocid proglašavaju neprijateljima, a oni ustvari cijeli srpski narod stavljaju u ulogu taoca njihove politike, rata i ratnog zločina. Zato što nije dovoljan pritisak međunarodne zajednice, postoje brojni dokumenti i brojne mogućnosti da Srbiju primoraju na određene stvari”, smatra Zajović.

Dodala je da vlasti u Srbiji poricanjem genocida ne poštuju dostojanstvo žrtava.