Večeras od 19:30 sati u Banja Luci počinje obilježavanje Petrovdana, praznika posvećenog svetim apostolima Petru i Pavlu. Zanimljivo je da ovaj praznik pada na 12. juli. Zašto se mora obilježavati dan ranije ako je već svima poznato da je 11. juli dan žalosti i sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici?

Bekuta večeras dolazi u Banja Luku

Manifestacija “Petrovdanski dani Petrićevca” program započinju u 19:30 sati kada će biti održana priredba u kojoj će nastupiti predškolske ustanove “Cvrčak i mrav” i “Prvak”, KUD “Sveti Sava” i dječiji hor “Vrapčići”.

Nakon ovih nastupa, od 20:30 sati zakazana je svečana Petrovdanska akademija, odnosno prisjećanje na stvaranje Srpske demokratske stranke (SDS-a). Već od 21:00 sat, Petrovdan će svojim nastupom uveličati Ana Bekuta.

(Ne)Poštovanje onih koji su u žalosti

Iznenađuje nas činjenica da, iako je u Federaciji Bosne i Hercegovine danas dan žalosti, u Banja Luci održavaju slavlje, a pritom Petrovdan nije danas nego sutra, 12. jula.

Pored svih nesuglasica i konflikata među političarima, mislili smo da će ovaj dan biti ispoštovan od strane svih građana Bosne i Hercegovine.

Trgovački centar “Park&Shop” iz Međugorja najavio je za 11. juli “Ljetne koktel večeri”. Međutim, nakon upućene javne kritike od strane Sanela Kajana, člana Demokratske fronte, iz trgovačkog centra su podijelili obavijest da će “Ljetne koktel večeri” ipak početi 18. jula.

Sanel Kajan nedavno je za Faktor.ba dao svoj komentar za ophođenje pojedinaca prema 11. julu, potaknut upravo najavom ovog događaja u tržnom centru:

“Nepoštovanje dana žalosti postalo je pravilo prvenstveno u entitetu RS ali nažalost i tamo gdje je na vlasti HDZ, počevši od njihovih medija preko trgovačkih centara pa svega ostalog. Zašto se baš 11. juli uzima kao dan kada će biti te terevenke ta pijančenja, zabave? Pa 11. juli je Dan žalosti, kada se obilježava genocid na bošnjačkim narodom i to se mora ispoštovati “