Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine po ko zna koji put u programu uživo relativizuje genocid u Srebrenici, izjednačava žrtve i zločince te jednostrano pristupa u razgovoru sa gostima. Posljednji primjer je ‘novinarka’ Mirela Savić, koja je svojim pitanjima razotkrila vlastito uvjerenje da genocida u Srebrenici nije bilo te da je njena profesionalna angažiranost zapravo politička. Da li će Mirela snositi sankcije, da li će se BHRT kao Javni servis u službi svih građana BiH oglasiti, osuditi i sankcionisati neprofesionalno ponašanje Savić te na koncu, da li će Mirela dobiti zaštitu Milorada Dodika i novi posao na nekom od režimskih medija u entitetu RS?

Ćamil Duraković bio je gost televizije Bosne i Hercegovine u emisiji ‘BHRT1 uživo‘. Razgovor sa njim vodila je ‘novinarka’ i ‘reporterka’ ove kuće Mirela Savić. Način kako je Savić pristupila sagovorniku, način na koji je formulisala pitanja, jasno je da Savić negira genocid u Srebrenici i da se otvoreno stavila na stranu jedne politike u Bosni i Hercegovini. I to one koja dolazi od režima iz Banja Luke.

Čini se da je za Savić važniji stav nekog ‘eksperta’ iz Izraela nego presuda Međunarodnog suda u Hagu koji je, u desetinama predmeta, a posebno u procesima protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, nedvojbeno utvrdio i pravosnažno presudio ovaj dvojac i za genocid u Srebrenici na kazne doživotnog zatvora. Međutim, ova činjenica nije dovoljna ‘novinarki’ Savić da pitanjima relativizacije, negira genocid a Javni radiotelevizijski servis BiH još jednom dovede na stub srama, neprofesionalizma i moglo bi se reći u sferu krivične odgovornosti.

Dio gostovanja sa spornim pitanjima i stavovima ‘novinarke’ Mirele Savić možete pogledati ovdje:

Snimak ‘sporne’ emisije dostupan je na Youtube kanalu BHRT-a a možete ga pogledati ovdje:

Do zaključenja ovog teksta, izostala je reakcija BHRT-a. Podsjetimo još da ovo nije prvi slučaj da pojedini novinari ove medijske kuće imaju zabrinjavajuće stavove i javne istupe, pa i kroz posao kojim se bavi na način da zloupotrebljavaju medijski prostor. Istina, do sada je BHRT reagovao a prozvani su sankcionisani, s toga očekujemo reakciju i u slučaju Mirele Savić.

S druge strane, i ovo je još jedan od dokaza da je u ‘Sivom domu’ hitno potrebna korjenita reforma i promjene koje će BHRT-u vratiti dignitet i profesionalizam koji mu dolikuje. Ima tu časnih i vrijednih, poštenih i profesionalnih pojedinaca ali nažalost, jedan ovakav potez poput ovog Mirele Savić, baca mrlju na sav trud i napore koje radnici BHRT-a svakodnevno ulažu. Osim toga, plate radnika i uslovi u kojima rade nisu dostojni 2024. godine niti čovjeka u cjelosti.

Nije BHRT jedini u krizi i problemima. Federalna televizija, istina nema ovakvih javnih ekscesa u svom programu, ali ima duboke probleme u upravljačkoj strukturi. Naime, ova kuća već deceniju nema Upravni odbor a na čelu se nalazi direktor van legalnog mandata. Također, radnici te medijske kuće rade za mizerne plate i uslove koji nisu bi približno zadovoljavajućim.

Sve ovo govori da je u ‘Sivom domu’ vrijeme za duboko pospremanje na korist svih građana BiH ali prvenstveno radnika u toj zgradi.

U međuvremenu, očekujemo reakciju BHRT-a, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija te međunarodnih institucija, kako bi što prije ovakvom sistemu došao kraj.