Gošća podcasta ‘MimoVas’ sa Mimom Šahinpašićem bila je Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Duška je govorila o novinarstvu, razlozima zbog kojih je napustila ovaj posao, kako je prihvatila poziv za politiku. Duška otvoreno o BHRT i FTV, problemima i rješenjima za Javne servise u Bosni i Hercegovini.

Duška Jurišić je kako kaže, zbog spleta okolnosti, napustila novinarstvo. Razloga je više, privatni, poslovni ali i karijerni.

”Odlaziš kada si najbolji, meni bi teško palo da pokazatelji gledanosti budu loši i da nemam više šta da publici kažem. U novinarstvu nisam već dugo, uslijedio je direktorsko iskustvo i trebala sam nastaviti ali je stigao poziv i ponuda da me Naša stranka kandiduje za zamjenicu ministra.”

Država je ponižena

”Institucije ove zemlje su uništene, za vrijeme prijašnjih vlasti ona su pretvarana u privatna preduzeća za zapošljavanje, umjesto da oni koji su se zaklinjali u državu da je jedini štite, grade te institucije budu autoritet i nema potrebe da se lupa šakom o stol.”

Sve u ovoj državi je ‘sizifovski’

”Postoji nekoliko faza genocida, srpski lideri su smislili još jednu fazu pokušavajući objasniti da je genocid uredu, da se zločin isplati, da je to nešto što je prihvatljivo. To su strašne stvari ali to je faza historije, trenutak u kojem mi živimo.”

Duška je govorila o stanju na BHRT i na Federalnoj televiziji.

”Ne postoji taj Džemal Šabić koji voli više FTV od mene, za njega je to interes a to je moja ljubav. Javni servisu u Evropi su simbol državnosti, zbog toga je BHRT značajan i nemoj da bilo ko dira moju emociju.”

”BHRT više nije ni na infuziji, ona je na klinici na odjeljenju gdje se vode odnosno nose bolesnici za koje se odbrojavaju ne dani, nego sati. Rješenje je provesti Zakon o Javnom RTV sistemu BiH. Provedba zakona i završena priča.”

Nije jednostavna izgradnja države nakon užasnog rata koji je bio. Države koja konstituiše svoju vlast, to je ipak mlada država koja je dugo bila pod različitim okupacijama, pa oni koji bi malo podigli glavu bili su protjerivani, govori Jurišić i dodaje:

”Treba praviti državu, treba izvršiti tranziciju iz jednog socijalističkog društva u jedno kapitalističko društvo i pomoći ranjenim ljudima.”

O čemu su još razgovarali Duška i Mimo, pogledajte na nađem YouTube kanalu.