napadi na povratnike

Bahrudin Gušo, povratnik u naselje Drinsko u Višegradu, napadnut je u utorak navečer. Kako je potvrđeno iz Policijske uprave Foča, uhapšena je jedna osoba koja se sumnjiči za napad. Incident se dogodio kasno navečer u naselju Bikavac, nakon čega je povrijeđeni najprije prebačen u Urgentni centar Kantonalne bolnice u Goraždu, a potom u KCUS Sarajevo, gdje se trenutno nalazi na liječenju.

Državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić, održao je sastanak sa rukovodstvom KCUS-a te posjetio pretučenog povratnika Behrudina Gušu iz Višegrada koji je na liječenju na KCUS-u.

Hurtić je nakon posjete povratniku, saopćio da se bolje osjeća, te da je zadobio hematone od udaraca, ali da će biti pušten uskoro iz bolnice.

“On se bolje osjeća. Ovo je još jedna u nizu situacija, maltretiranja i udaranja povratnika. Bez obzira u kojem dijelu BiH se nalazi, uporno pozivam, da mi kao društvo, ministar sigurnosti i entitetski ministar policije i ostali, trebaju obići te ljude i da im daju sigurnost, da će država stati iza njih. Mi kontinuirano od porodice Memišević pričamo o ovim stvarima, o femicidu, rahmetli Nizami, i ponavljamo ko će biti sljedeći”, rekao je Hurtić.

Na društvenim mrežama oglasila se i Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Činjenica je da su Bahrudinu Guši iz Višegrada nanesene teške tjelesne povrede. Ovo nije slučaj za koji je nadležna samo policija, tužilaštvo i sud. Fadil i Ajša Memišević iz Višegrada kazali su mi da ih niko od političara iz Republike Srpske nije ni nazvao ni posjetio u proteklih 10 mjeseci koliko je prošlo od napada. Niko od političara iz RS-a, uključujući i načelnika opštine Višegrad, nije javno osudio ovaj napad. Uz efikasnu policijsko-tužilačku akciju, neophodna je reakcija lokalnih, ali i viših organa vlasti, kojom će se osuditi nasilje, posebno nad ranjivim grupama, odnosno povratnicima, te preduzeti mjere da se osjećaju sigurno.”, napisala je Jurišić.

Podsjetimo, u Osmacima je pretučen dječak te je podignuta optužnica. Činjenica je da, politička situacija, doprinosi uznemiravanju i podizanju međunacionalnih tenzija što se često završava fizičkim napadima.

Zato je neophodno, hitno da Davor Bunoz, ministar pravde Bosne i Hercegovine krene brže u izmjene krivičnog zakona BiH.

By admin