Joao Fonseca, sedamnaestogodišnji teniser iz Ria, ispisao je historiju na ATP turniru u svom rodnom gradu. Rangiran kao 655. igrač svijeta na ATP ljestvici u vrijeme početka Rio Opena 2024., ovo mu je bio tek drugi put da se pojavio u glavnom žrijebu i to nakon što je dobio pozivnicu (wildcard) organizatora u singlu. Zabilježio je svoju prvu ATP i prvu ATP 500 pobjedu nad sedmim nositeljem Arthurom Filsom u uzastopnim setovima, dajući mu samo četiri gema.

Tako je, ne računajući Davis Cup, postao prvi Južnoamerikanac koji je osvojio početni set 6-0 protiv protivnika koji se nalazi na ATP top 50 rang listi prije nego što je napunio 18 godina, budući da je ATP rang lista prvi put objavljena 1973. godine. Također, postao je prvi igrač rođen 2006. koji je pobijedio u meču na ATP Tour-u. Zatim je pobijedio Cristiana Garina u uzastopnim setovima i stigao do svog prvog ATP četvrtfinala. Kao rezultat toga, pomaknuo se za 300 pozicija više, čime je postao najmlađi igrač među 350 najboljih na svjetskoj ATP rang listi.

Izvor: X, Joao Fonseca upisuje svoju prvu ATP pobjedu

Sigurno o ovakvim rezultatima mladi Fonseca nije ni sanjao kada je prošle godine u juniorskoj kategoriji stigao do finala Australian Opena 2023 u parovima s Alexanderom Blockxom. Iste te godine postao je juniorski prvak US Opena 2023. u singlu, pobjedivši domaćeg tenisera Learnera Tiena u finalu. Odlični rezultati doveli su ga na poziciju broj 1 svjetskog juniorskog tenisa iste 2023. Tako je sa 17 godina bio prvi Brazilac koji je završio sezonu kao broj 1 na rang listi juniora.

Svojim sjajnim rezultatima ispisao je historiju kako u juniorskoj, sada i u seniorskoj karijeri. Nakon prve ATP pobjede na turniru u Riu protiv Francuza, rekao je: “Ne može biti bolje od ovoga da svoju prvu pobjedu ostvarim 10 minuta od moje kuće i sa svim mojim prijateljima, cijelom porodicom koja gleda”, rekao je Fonseca, na web stranici ATP-a. “Veoma je posebno… Očigledno da sam bio nervozan, tresao sam se, ali toliko sam želio da pobijedim, uspio sam. Posljednjih nekoliko mjeseci bio sam toliko fokusiran na svoj napredak i ovo je rezultat.”

Ovo novo ime u teniskom svijetu trebamo zapamtiti, jer će sigurno ovakvom igrom i daljnim trudom i radom, ostvariti još bolje rezultate i doći do Grand Slam titule i u seniorskoj kategoriji. Svoje prvo četvrtfinale mladi Brazilac će odigrati protiv Argentinca Mariana Navonea večeras u 23 sata i 20 minuta, kada ćemo saznati može li Joao Fonseca nastaviti pisati historiju i možda doći do prve ATP 500 titule.