Ruby Franke, majka šestero djece iz Jute (Utah, SAD) koja je milionima davala savjete o roditeljstvu putem nekada popularnog YouTube kanala, kroz suze je uputila izvinjenje svojoj djeci jer ih je fizički i emocionalno zlostavljala prije nego što ju je sudija danas osudio na mogućih 60 godina zatvora. Majku iz Jute, čiji su je grubi savjeti o roditeljstvu učinili YouTube influenserom, sudija je osudio na četiri kazne od jedne do po 15 godina.

Suđenje

Ruby Franke, 42, u suzama se izvinila na sudu kada je saznala svoju sudbinu. Ranije se izjasnila krivom za gladovanje i zlostavljanje svoje djece. Pojavila se zajedno sa svojom bivšom poslovnom partnericom Jodi Hildebrandt (54), koja je dobila identičnu kaznu. Kazne će teći uzastopno i maksimalne su za svaku tačku prema zakonu Utaha. Koliko vremena će svaka na kraju odslužiti, odredit će državni odbor za uslovni otpust.

Na sudu je tužilac Utaha Eric Clarke rekao da je dvoje Frankine djece, u to vrijeme od 9 i 11 godina, živjelo u “okruženju nalik koncentracijskom logoru” i nazvao je značajnom prijetnjom zajednici. “Djeci su redovno uskraćivali hranu, vodu, krevete za spavanje i gotovo sve oblike zabave”, rekao je Clarke.

Na sudu je Franke bila u suzama nakon presude. Ona se izvinila svojoj djeci i rekla: “Bila sam toliko dezorijentirana da sam vjerovala da je tamno svjetlo, a da je ispravno pogrešno. Navela sam se da vjerujem da je ovaj svijet zlo mjesto, ispunjeno policajcima koji kontroliraju, bolnicama koje ranjavaju, vladinim agencijama koje ispiraju mozak, crkvenim vođama koji lažu, muževima koji odbijaju zaštititi i djecom koja trebaju zlostavljanje.”

Franke i Hildebrandt su uhapšene u augustu 2023. godine nakon što je Frankein pothranjeni 12-godišnji sin pobjegao kroz prozor Hildebrandtove kuće u Ivinsu, Juta. Policija je saopštila da je dijete tada otrčalo do komšije i zatražilo hranu i vodu. Prema policijskim evidencijama, imao je ožiljke od vezivanja konopcem.

Izvor: Fox News

Daleko od kamere, međutim, Frankeina djeca su bila izložena žestokom zlostavljanju. To je uključivalo vezivanje, premlaćivanje i udaranje nogama, zanemarivanje hrane i prisiljavanje da ljeti rade na otvorenom bez kreme za sunčanje, što je rezultiralo ozbiljnim opekotinama od sunca, prema policijskim evidencijama.

Hildebrandt je u sporazumu o priznanju krivice navela da je ili mučila djecu ili bila svjesna zlostavljanja i da je natjerala jednu od Frankeinih kćeri da “više puta skoči u kaktus”. Franke je svojoj djeci rekla da su “zla i opsjednuta” i da se moraju “pokajati”. Njen bivši suprug Kevin Franke je preko svog advokata prije ročišta zatražio izricanje maksimalne kazne i nazvao zlostavljanje njegove djece “užasnim i nehumanim”.

Youtube karijera

Hapšenja su označila kraj duge i kontroverzne YouTube karijere. Franke je prikupila više od dva miliona pretplatnika na svoj kanal 8 Passengers, koji je pokrenula 2015. godine. Bilo je to vrijeme procvata za roditeljstvo vlogera, a ona je za lokalne novine rekla da joj je snimanje s porodicom pomoglo da “živi u sadašnjosti i samo uživa u djeci”. Njeni video snimci su prikazivali tipičnu mormonsku porodicu iz predgrađa koja školuje kod kuće, kuha, jede i razgovara zajedno.

Izvor: Rolling Stone, Ruby Franke i Jodi Hildebrandt

Ali fanovi su počeli da postanu sumnjičavi 2020. godine, kada je jedan od njenih sinova spomenuo da je bio primoran da spava na vreći za grah sedam mjeseci. Gledaoci YouTubea pročešljali su njene arhive i ukazali na druge uznemirujuće i kontroverzne metode koje koristi Franke, kao što su uskraćivanje hrane, prijetnje da će odsjeći glavu plišanoj životinji i “otkazivanje” Božića za kaznu.

Peticija je pokrenuta od strane jedne osobe koja je zahtijevala istragu, a donijela je hiljade potpisa i pozvana je agencija za zaštitu djece Jute, iako u to vrijeme nije poduzeta nikakva pravna radnja. Franke i njen suprug u početku su odbacili kritike i rekli da su neki od njihovih klipova izvučeni iz konteksta. Međutim, kanal je počeo da opada u popularnosti i izbrisan je 2022., iste godine kada su se Franke i njen suprug razdvojili.

Franke je tada počela da se pojavljuje u YouTube video snimcima koje je postavila gospođa Hildebrandt, savjetnik i životni trener, na svojoj web stranici ConneXions Classroom. Tako nekada poslovne partnerice, sada dijele istu sudbinu. Od zajedničkog youtube kanala, do života u zatvoru, a možda i zajedničke ćelije.

Članak je preuzet sa bbcnews