“Ko pokreće sad ovu priču?” prva je reakcija studenta prodekana na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Njegovo ime je Hajro Seferović, rodom iz Bara, Crne Gore. Seferović je našoj javnosti poznat kao član disciplinske komisije bivšim studenticama ovog fakulteta, Valentini i Slađani, koje su veličale Ratka Mladića. No, Hajro Seferović ima i drugu stranu. Evo priče o njemu.

Mart, 2020. godina, Bar, Crna Gora

Crna Gora pred društvenim izazovom. Da li će ostati na kursu evropske zemlje ili još jedne puzle u stvaranju “srpskog sveta”? Na ulicama srpski nacionalisti predvođeni političkim idealima srbizacije Crne Gore, rušenje Mile Đukanovića i instaliranje nove vlade pod patronatom Beograda. Upravo su ove litije ili kako su to nazvali pobunjena srpska braća ili ustanak srpske sparte- Crne Gore, za cilj imale degradaciju državnosti ove zemlje.

Uloga Hajre Seferovića

Doprinos litijama i borbi za “srpsku Crnu Goru” dao je i Hajro Seferović, trenutno student sarajevskog univerziteta. Nije ni prošla godina dana od kada su dvije studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA isključene s nastavka studija na tom fakultetu u trajanju od tri godine, u prosrpskim medijima se pojavila pjesma u kojoj je sada student prodekan Hajro Seferović davao podršku pobunjenoj braći u Crnoj Gori za organizaciju litija.

Seferović navodi „da svetinja se branit mora, dok u junačkim grudima jako srce bije, dok u junačkim srcima odjekuje, Kosovo, ti si srce Srbije.” Posebno zabrinjava činjenica što je Seferović prećutao ovakvo ponašanje kada je javno davao izjave u vezi ponašanja studentica, a isti je i bio član disciplinske komisije ispred studenata u ovom slučaju.

Cijeli tekst pjesme Hajre Seferovića možete pročitati u nastavku:
Dok se Badnjaci sjeku, česnica lomi,
Božić slavi i s tri prsta se krsti
Dok dječja graja se čuje, dok gusle u kućama poje,
Dok se sveci slave i svetinje brane.
Dok majke rađaju junake,
dok u junačkim grudima jako srce bije,
dok u junačkim srcima odjekuje,
Kosovo, ti si srce Srbije.
Srpstvo u opasnosti nije!
S Lovćena, Durmitora, Komova sviće zora,
ustala je Srpska Sparta – Crna Gora!
Svetinja se braniti mora.
Ono Njegoševo pleme, što snom mrtvijem spava,
počelo je da vaskrsava.
Vjerovao ovo ne bi,
vratila se Crna Gora opet sebi.
Neće nazad ni po metra, vjerni narod Svetog Petra.
Srpski narod ne da svoga, čudotvorca sa Ostroga.
Hvala Bogu da je tako, dok je tako
Srpstvo umrijeti neće lako.

“Ko pokreće sad ovu priču?”

Kontaktirali smo Hajru Seferovića, te zatražili komentar na napisanu pjesmu. Iako se Seferović više interesovao kojim povodom mi njega zovemo u pokušaju diskreditacije novinarskog zadatka, ipak je ponudio kratak odgovor.

“U koje svrhe se sada Vi pitate mene o tome? Ko pokreće sve to, ne znam o čemu razgovarate? Ne bih da dajem izjave o tome. Hvala, prijatno.”

Nakon što je prekinuo razgovor, Hajro je nas pozvao. Zanimalo ga je s kim je razgovarao, iako smo se u prvom telefonskom razgovoru predstavili i objasnili kojim povodom ga pozivamo. No, nije želio pojasniti pjesmu koju je napisao.

Kontaktirali smo i Jasmina Ahića, Dekana Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Kako bi se spriječila ovakva dešavanja i rušenje ugleda Univerziteta u Sarajevu, možda je vrijeme da fakulteti pri prijemu studenta urade bar neku analizu društvenih medija za kandidate koji su primljeni na studij.