Javni RTV servisi u Bosni i Hercegovini pripadaju svim građanima ove zemlje. Međutim, trenutni rukovodioci Džemal Šabić (FTV) i Belmin Karamehmedović (BHRT) ponašaju se kao da je to njihova privatna kompanija, radnici njihove sluge a građani taoci plaćanja RTV takse i nekvalitetnog programa.

Krenimo od posljednih dešavanja. Nakon niza upozorenja BHRT-a upućenih FTV, da će BHRT ukoliko FTV ne izmiri financijske obaveze, BHRT privremeno isključiti signal FTV odnosno, prekinuti pružati usluge produkcije i realizacije programa, to se desilo. Tako je program FTV sveden na Informativni (Vijesti i Dnevnik). Istina radikalan potez menadžmenta BHRT (Belmin Karamehmedović) prema menadžmentu FTV (Džemal Šabić). Sve je to rezultat višegodišnje netrepeljivosti dva čovjeka, dva direktora. Sukob lične prirode na račun svih zaposlenih i naravno svih građana BiH. Kao finalno predrješenje stiže odluka Suda i privremena mjera da BHRT omogući signal i emitovanje programa Federalne televizije. U igri su i krivične prijave, bar je tako najavio direktor Šabić.

Šta je suština problema?

Niz je problema između BHRT i FTV. U prijevodu, problemi su političke, uređivačke i ekonomske prirode. Problemi su i lični između Džemala Šabića, višedecenijskog vladara entitetskog emitera Federacije BiH sa jedne, i Belmina Karamehmedovića, političkog potrčka svih stranaka na vlasti, od SDA, HDZ, SNSD pa sada i NS.

Tinjajući problemi proključali su krajem prošle godine kada je, zbog nepotpisivanja ugovora ove dvije kuće sa Elektroprivredom BiH o nastavku naplate RTV takse, uslijedio niz međusobnih optužbi, prijetnji, dopisa, saopćenja, između Šabića i Karamehmedovića. S druge strane, BHRT je zahtjevao raspodjelu zasnovanu na Zakonu koji nikada nije zaživio. Godinama je BHRT pristajao na ustaljenu praksu raspodjele novca od RTV takse sa područja Federacije BiH da bi to, u određenom trenutku predstavljao neprihvatljiv model. Karamehmedović je, odbijanje potpisivanja nastavka ugovora o naplati i raspodjeli RTV takse pravdao činjenicom da je Šabić nelegalno na poziciji direktora FTV, da praktično deceniju posluje bez Upravnog odbora, pa su sumnje BHRT-a bile bazirane na zakonitosti potpisivanja ugovora. Podsjetimo, godinama ranije Šabić je bio u istim okolnostima ali tada Karamehmedoviću to nije predstavljao značajan problem. Zbog čega je došlo do ‘prosvjetljenja’ Karamehmedovića, odgovore treba potražiti prvo u centrali NS.

Džemal Šabić, vladar FTV

O liku i djelu prvog čovjeka FTV-a pisalo se godinama a piše se i danas. Šabić, perjanica skoro svake stranke preživljavao je na poziciji direktora van mandata tako što je na vrijeme shvatio da je recept za uspješnost – podobnost. Kako su godine prolazile, Šabić je svoju moć na FTV ustoličio autokratskim modelima vladanja, dijelio je ugovore i bonuse na plate onima koji su pero usmjeravali onako kako je to Šabiću odgovaralo. Paralelno sa time, bez Upravnog odbora Šabić je donošenje odluka i potpisivanje financijskih naloga sakrio iza fantomskog ‘Poslovodnog odbora’ kojeg isključivo čine on, Zvonimir Jukić, Džemal Vatreš i Adnan Bilal.

Nema Upravnog odbora

Sva priča SDA stranke kao političkog pokrovitelja Džemala Šabića, svodi se na tezu kako stranke Trojke na nagovor Dragana Čovića žele preuzeti FTV, ovladati uređivačkom politikom i staviti pod političku kontrolu FTV. U praksi, trenutno, SDA je ta koja kao medijske taoce drži FTV već godinama pod svojim patronatom. Kako? Na način da nikada nisu u Parlamentu Federacije pokrenuli pitanje imenovanja Upravnog odbora FTV kako bi, ne samo poslovanje FTV vratili u zakonske okvire već kako bi stvorili pretpostavku da FTV postane nezavisan, objektivan, analitičan, istraživački i medij koji nije pod političkom kontrolom. Trenutno, FTV je politički medij i glasilo u službi SDA i njene desne ruke DF.

Federalna SDA tv

Sada iz SDA tačnije iz usta Bakira Izetbegovića ispali se rečenica kako Trojka preko HDZ-a želi promijeniti Upravni odbor kako bi imenovali upravljačku strukturu po svojoj mjeri. Zamjena teza, ako i postoji namjera za imenovanje novog rukovodstva riječ je o vraćanju ove javne televizije, u zakonske i pravne okvire i konačno imenovanje Upravnog odbora koji od 2013. godine ne postoji. Zakon je vrlo jasan i precizan, svake godine bira se jedan član Upravnog odbora na način kojim bi se onemogućio uticaj politike na imenovanje ili razrješenje rukovodstva ove medijske kuće. Međutim, kako duže od deset godina nema Upravnog odbora, pismo međunarodnih posrednika u BiH jeste na tragu da se sada imenuje cjelokupan Upravni odbor, baš kako je to urađeno prilikom uspostavljanja prvog upravnog organa. No, to politici SDA ne odgovara jer bi se na taj način, praktično, izbio uticaj i kontrola SDA na FTV preko njihovog izvršitelja Šabića.

Da je FTV medij SDA pokazano je i dokazano više puta. Analizom medijskog izvještavanja, američki Sate Department u posljednjem izvještaju navodi da je izvještavanje FTV neobjektivno i pristrasno. Međutim, ovaj se izvještaj nije mogao pronaći niti u programu FTV niti na njihovom službenom web sajtu.

U programu FTV niste se mogli informisati na kritičan način o aferi respiratori, niti o dokazano nelegalnoj diplomi Sebije Izetbegović, niti o kriminalu u režiji bišeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Tragom tih informacija, Novalić je čak optužio FTV da je izmislila njegovu izjavu, falsifikovala kontakt sa njim nakon što je potvrđena pravosnažna presuda. U tom vakuumu pronašao se reporter Federalne tv Haris Šertović i Željko Tica, urednik redakcije Informativnog programa. Zanimljvo je pisanje raport.ba u vezi ovog događaja. Naime, niti Šertović niti Tica, nisu javno reagovali na ove navode zbog, kako je naveo Raport, internih regulativa FTV i ugovora koji imaju sa ovom kućom. S toga ostaje nejasno, da li su Šertović i Tica sve izmisli kako bi diskreditovali Novalića?

Da je FTV pod vodstvom Šabića spremna na potpunu diskreditaciju političkih oponenata SDA dokazuje i, u posljednje vrijeme, redovan gost ove kuće Avdo Avdić. Avdo Avdić se nekada sa Šabićem razveo uz niz optužbi, prijetnji, međusobnih diskreditacija i tužbi. Danas je Avdić medijski zaštitnik Šabićeve uzurpacije Federalne televizije.

Avdić je bio i gost reportaže magazina Mreža kao zaštitnik lika i djela Džemala Šabića, u onomad političkom magazinu kojeg je, kao tadašnji urednik Informativnog programa FTV uspostavio, a kojeg danas uređuje Nevzeta Škrijelj Koljenović, bivša saradnica Senada Hadžifejzovića. Nevzeta ‘Nena’ nakon profesionalnog rastanka sa Hadžifejzovićem, sudeći prema reportažama i temama koje se (ne) obrađuju u pomenutoj emisiji, ima svojevrsnu ulogu zaštitnika uređivačke politike koju zagovara Šabić. Nevzeta je bila i jedna od panelistica teme ‘Eutanazija Federalne tv’, sesije u organizaciji ‘Kruga 99’ – asocijacije Adila Kulenovića kojeg zdušno finansiraju struje bliske SDA. Na istoj sesiji pojavio se Šabić ali i Darjan Babić – nekada izvršitelj naloga Zlatka Lagumdžije a danas Bakira Izetbegovića.

Veze i kumstva

U međuvremenu, FTV je televizija sa koje medijski radnici i profesionalci odlaze. Šabić svojevrsnim pritiscima uklanja nepodobne kadrove, a u tome mu velikodušno pomaže Sanjin Bečiragić. Podsjetimo da je Bečiragić, prije desetak godina također imao buran razvod sa Šabićem kada je sa sobom na TV1 povukao istaknute kadrove FTV među kojima poznatu voditeljicu Nikolinu Veljović. Nakon što je došao u sukob sa vlasnicima TV1 odnosno O kanala, Bečiragić se, pod tada nerazjašnjenim okolnostima, vraća pod skute Šabić Džemala. Jasno je da je Bečiragić vraćen kao čovjek sa zadatkom.

Zanimljivo je i djelovanje portala Federalne televizije. Naime, kao urednik se pojavljuje Adnan Jašarspahić ali je to teško pronaći u službenim dokumentima koje, istina škrto, Federalna televizija objavljuje na svojim zvaničnim kanalima komunikacije. Adnan Jašarspahić je međutim, u nekoliko navrata bio gost programa FTV i predstavljen kao urednik portala federalna.ba. Paralelno, Jašarspahić je vlasnik, osnivač i jedan od urednika portala Visoko.co.ba. Iz ovoga proizilazi da je Jašarspahić urednik dva portala, što bi se moglo protumačiti kao sukob interesa. No, za Šabića takva pozicija Jašarspahića nije sporna. Naime, Jašarspahić i Šabić su drugovi iz djetinjstva ali su i u kumskim vezama. Jašarspahić je bio vjenčani kum Šabiću sada već bivše žene Nejre.

Zvonimir Jukić, direktor za programe FTV je desna ruka Džemala Šabića i neko ko godinama urušava Javni servis Federacije BiH, na način da čini sve kako bi se nelegalna i struktura bez mandata, što duže zadržala na poziciji rukovođenja ovom medijskom kućom.

Nepotizam odavno vlada na Federalnoj televiziji. S toga je čudno što u programu dolazi do prečeste smjene voditelja, urednika i novinara. Danas u programu ne možete vidjeti Aidu Mujan, jednu od najboljih tv prezentera u Bosni i Hercegovini a prema informacijama do kojih smo došli, Aida se zbog pogoršanih odnosa sa menadžmentom ove kuće, trenutno nalazi na neplaćenom odsustvu. Elma Kazagić je sklonjena u redakciju Dokumentarnog programa nakon što je došla u sukob sa direktorom Šabićem dok je uređivala politički magazin Mreža. Nema ni Arijane Saračević Helać, koja je također zbog neslaganja sa uređivačkom politikom sklonjena u redakciju Dokumentarnog programa.

Za to vrijeme, u strukture se instaliraju pogodni, poslušni ali i ljudi bez iskustva ili potrebnog znanja. Nakon što je Denijal Smailbegović, bivši producent Informativnog programa otišao u penziju njegova supruga Ljiljana Smailbegović je sklonjena sa mjesta urednice, u sektor teleteksta. Da, dobro ste čuli. Teletekst i dalje postoji kao posebna organizaciona jedinica u 21. vijeku 2024. godine. To je, baš kao i radio Federacije BiH, kažnjenička zona za ‘neposlušne radnike’.

Na mjesto producenta, postavljen je Ahmed Humkić, inače blizak saradnik Šabića. Humkić je na tu poziciju imenovan sa srednjom školom i bez producentskog znanja. No, Šabiću je važno imati ključne osobe na važnim i odgovornim pozicijama, osobe preko kojih savršeno može imati kompletan sistem pod kontrolom i preko kojih može vršiti direktan uticaj.

Elementi krivičnih djela

Pored katastrofalne kadrovske politike, Šabić duže od decenije vlada bez Upravnog odbora. Na taj način, pod sumnju se dovodi legalnost poslovanja Federalne televizije. Kako je moguće da se vrše zapošljavanja, sklapanje financijskih i komercijalnih ugovora, provede sistematizacija radnih mjesta i da sve bude legalno bez podrške Upravnog odbora? Rad i odluke donesene u posljednjih deset godina, svakako bi trebali biti predmet tužilačkih i inspekcijskih provjera.