Historijska odluka. Otpočinje nova faza evropskih integracija za našu zemlju. Evropsko vijeće je usvojilo odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Ova odluka donesena je na temelju preporuke Evropske komisije.

Nakon višesatne rasprave i brojnih razmimoilaženja u stavovima među državama članicama, ali i nedoumica danima pred zasjedanje, Evropsko vijeće je usvojilo odluku kojom se zapravo odobrava preporuka Evropske komisije o početku pregovora.

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Informacije o ovoj odluci čelnika zemalja članica Evropske unije potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Države članice koje su najviše zagovarale otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom su Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 2016. godine, a dodijeljen joj je kandidatski status u decembru 2022. godine. Evropska komisija je 2019. godine u maju objavila mišljenje koje sadrži 14 prioriteta koje BiH mora ostvariti kako bi pregovori započeli.

U decembru 2022. godine, Bona i Hercegovina je dobila status kandidata, a Evropska komisija je u novembru 2023. godine preporučila Evropskom vijeću otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.