Osnivač Amazona, Jeff Bezos, u stalnoj je utrci sa Elonom Muskom za poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu. Neto vrijednost osnivača Amazona trenutno iznosi 200 milijardi dolara, što je iznad Muskovih 198 milijardi dolara, pokazao je danas Bloomberg Billionaires Index. Tako je Bezos svrgnuo Elona Muska, osnivača Tesle, kako bi ponovo vratio titulu najbogatijeg čoveka na svijetu.

Bezos je do sada u 2024. godini dobio 23 milijarde dolara, dok je Musk izgubio oko 31 milijardu dolara. Dobici i gubici milijardera pomno su pratili bogatstvo Amazona i Tesle na berzi, koji svoje osnivače smatraju najvećim dioničarima.

Cijena dionica Amazona ove godine je porasla za više od 18 posto, dok je Teslina pala za 24 posto. Uprkos tome što je ranije ovog mjeseca prodao dionice Amazona u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara, Bezos ostaje najveći dioničar e-trgovine sa 9,56 posto udjela. Dok Musk ima oko 20 posto udjela u Tesli.

U januaru je sudija u Sjedinjenim Državama poništio Teslin platni paket za Muska u vrijednosti do 55,8 milijardi dolara nakon što je otkrio da je proces odobravanja njegove naknade uveliko pogrešan.
Musk, koji također vodi X i SpaceX, popeo se na vrh liste bogataša u maju nakon što je svrgnuo Bernarda Arnaulta, predsjednika i izvršnog direktora kompanije za luksuznu robu LVMH, koji je sada treći sa 197 milijardi dolara.

Bezos, Musk i Arnault borili su se za prvo mjesto posljednjih godina na ljestvici, koja se zasniva na fluktuacijama na berzi i drugim ekonomskim podacima prenosi Al Jazeera.