U saopćenju za javnost Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine obavještavaju se građani naše zemlje da je na njihovoj web stranici pušten novi indeks za kvalitet zraka. Novi indeks je urađen po metodologiji Evropske okolišne agencije, a sve u cilju da se građani adekvatno informišu u skladu s normama EU-e.

Kako su objasnili, indeks kvalitete zraka, na osnovu izmjerenih podataka, omogućuva jednostavan uvid u kvalitetu zraka u realnom vremenu sa ciljem da ugrožene kategorije stanovništva mogu prilagoditi svoje dnevne aktivnosti, tako da njihovo zdravlje ne bude ugroženo.

U skladu sa Odlukom Evropkog vijeća da BiH dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i preporukama Europske komisije za otvaranje pregovora o pristupanju sa BiH, Federalni hidrometeorološki zavod uskladio je metodologiju za proračun indeksa kvaliteta zraka sa metodologijom koju je propisala Evropska okolišna agencija (EEA).

Sam indeks se nalazi na početnoj stranici njihove web stranice i dostupan je na linku: https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/index.php, a podaci o prosječnim satnim vrijednostima na sljedećem linku: https://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/AQI-satne.php.

Testni podaci Indeksa kvalitete zraka za FBiH bili su dostupni na web stranici od 29.02. ove godine, a zvaničani od 01.03.2024. godine, to jeste od danas.