Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i palestinskim zvaničnicima, sve veći broj djece u Gazi umire od gladi i dehidracije, usred očajnih uslova zbog toga što je Izrael ugušio pomoć, te nastavlja uništavanje opkoljene regije, što pojačava hitnost ovosedmičnih pregovora o prekidu vatre.

Tim SZO (Svjetske zdravstvene organizacije) otkrio je “ozbiljne nivoe pothranjenosti, djecu koja umiru od gladi, ozbiljne nestašice goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade”, napisao je, tokom nedavne posjete bolnicama Al-Awda i Kamal Adwan u sjevernoj Gazi, direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus u ponedjeljak na X.

Tedros je apelovao na Izrael da osigura sigurnu i redovnu dostavu humanitarne pomoći i da obustavi borbe.

Pregovarači su se u nedjelju okupili u egipatskoj prijestolnici Kairu radi razgovora o sporazumu o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju talaca iz Gaze, ali Izrael nije poslao delegaciju, rekao je izraelski zvaničnik za CNN, uprkos sve većem međunarodnom pritisku da se prekinu neprijateljstva i omogući očajnički potreban nalet humanitarne pomoći.

U sjevernoj Gazi, djeca umiru od gladi, a drugi se bore za svoje živote jer su kritične zalihe onemogućene da dođu do onih kojima su potrebne. Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravlja rekao je u nedjelju da je broj djece koja su umrla od dehidracije i pothranjenosti u sjevernoj Gazi porastao na 15.

Broj umrlih raste od prošle sedmice kada su inkubatori i zalihe kiseonika u bolnici Kamal Adwan prestali da rade noću zbog nestašice goriva, saopštilo je Ministarstvo. Tim SZO koji je posjetio bolnicu tokom vikenda potvrdio je teška stanja, rekavši da je nedostatak hrane doveo do smrti 10 djece u bolnici.

“Bolnica Kamal Adwan je jedina bolnica za pedijatriju na sjeveru Gaze, i preplavljena je pacijentima… Nedostatak struje predstavlja ozbiljnu prijetnju njezi pacijenata, posebno u kritičnim područjima kao što su odjel intenzivne njege i odjel za novorođenčad”, kazao je šef SZO-a Tedros na X.

Agencija Ujedinjenih naroda za djecu pozvala je na hitnu akciju, tražeći “više pouzdanih ulaznih tačaka” kako bi im se omogućilo da donesu pomoć. “Agencijama za humanitarnu pomoć poput UNICEF-a mora se omogućiti da preokrenu humanitarnu krizu, spriječe glad i spasu dječje živote”, rekla je u nedjelju Adele Khodr iz UNICEF-a.

UNICEF je rekao da je također svjestan da je najmanje 10 djece umrlo od dehidracije i pothranjenosti posljednjih dana u bolnici Kamal Adwan. Khodr iz UNICEF-a opisala je situaciju u Gazi kao “ljudsku, predvidivu i potpuno spriječivu” i upozorila da bi se broj smrtnih slučajeva među djecom mogao brzo povećati ako se ne preduzmu hitne mjere.

“Široko rasprostranjen nedostatak hrane, sigurne vode i medicinskih usluga, direktna je posljedica prepreka pristupu i višestrukih opasnosti s kojima se suočavaju humanitarne operacije UN-a, a utiče na djecu i majke, ometajući njihovu sposobnost da doje svoje bebe, posebno u sjevernom pojasu Gaze”, rekla je Khodr, te dodala “Ljudi su gladni, iscrpljeni i traumatizirani. Mnogi jedva ostaju u životu.”

Članak preuzet sa CNN World