Elektromobilnost

Električni automobili danas se voze putevima širom svijeta, donoseći sa sobom obećanje održive i ekološki prihvatljive budućnosti transporta. Ovi revolucionarni automobili su konstruisani kako bi smanjili emisije štetnih gasova, doprinijeli čišćem zraku i promovisali energetsku efikasnost, dok istovremeno pružaju vozačima udobnost, visok nivo sigurnosti i izvanredne performanse.

Na Energetskom samitu koji se održao ove godine u Neumu, predstavljena je savremena incijativa car-sharing koncepta pod nazivom e-GO. Ovaj trend svjetskih metropola, pokazao se kao inovativno i ekološki osvješteno rješenje koje je opravdalo promjenu u načinu kretanja po gradu.

“Slijedeći globalne smjernice i težeći ka tome da Sarajevu i Bosni i Hercegovini pružimo inovativnu, korisnu i pristupačnu alternativu, istovremeno podstičući ekološku svijest i promovišući upotrebu električnih automobila – što već odavno postaje standard u Evropi i svijetu – e-GO donosi promjenu načina života, privlačeći one koji žude za jednostavnijim, dinamičnijim i praktičnijim načinom življenja.”, objasnila je Aldina Hadžić, direktorica e-GO kompanije.

Carsharing, ili dijeljenje vozila, predstavlja revolucionaran koncept koji je stekao sve veću popularnost širom svijeta kao odgovor na potrebu za efikasnijim i ekološki prihvatljivijim načinom kretanja. Ova praksa omogućava korisnicima da privremeno koriste vozilo, obično putem aplikacije ili internet platforme, umjesto da posjeduju sopstveni automobil.

„e-GO Car Sharing je inovativno i održivo rješenje za gradski prijevoz koji je preopterećen brojem automobila, što uzrokuje problem parkinga, a ujedno je i ekološki prihvatljivo, budući da su sva vozila električna. Upravo u ovakvim užurbanim sredinama i dinamičnom načinu života, ovakav koncept je idealno rješenje bez obzira da li vam je automobil potreban pola sata, nekoliko sati ili duži period.“, rekla je Aldina Hadžić.

e-GO donosi raznolike prednosti kako pojedincima, tako i kompanijama i institucijama, pružajući pristupačnu alternativu za posjedovanje automobila. Pomoću korisnički prilagođene mobilne aplikacije, lakoća pronalaženja, rezervacije i otvaranja odabranog vozila je na dohvat ruke.

„Za korištenje usluge potrebno je preuzeti e-GO aplikaciju sa Google Play ili App Store-a, izvršiti registraciju prilikom koje je potrebna vozačka dozvola i debitna ili kreditna kartica. U aplikaciji će se očitati sve lokacije gdje možete preuzeti ili, po završetku vožnje, parkirati automobil.“, dodala je Hadžić.

Nedžma Bajraktarević, mašinski inžinjer, također ističe važnost razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini kao ključnog koraka ka održivoj i ekološki prihvatljivoj budućnosti.

„Mogla bih istaknuti da je elektrifikacija cestovnog saobraćaja važna za smanjenje emisija štetnih gasova, unapređenje kvaliteta vazduha i smanjenje zagađenja gradova. Smatram  da razvoj elektromobilnosti može doprinijeti diversifikaciji energetskog sektora, povećanju udjela obnovljivih izvora energije i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva. Osim toga, Bosna i Hercegovina ima potencijal za proizvodnju električnih vozila i punjača, što može doprinijeti ekonomskom rastu i stvaranju radnih mjesta u našoj zemlji.“, objasnila je.

Kada god ima priliku, Nedžma odabire usluge car-sharinga kao svoj preferirani način transporta.

„Imam veoma pozitivna iskustva sa vožnjom e-GO automobila. Aplikacija je izuzetno pregledna i intuitivna za korištenje. Osjećaj vožnje električnog automobila je zaista jedinstven. Performanse su impresivne, pružajući brzu i tihu vožnju. Udobnost je na visokom nivou, a sigurnost je neupitna, uz niz naprednih sistema za asistenciju vozaču. Troškovi vožnje su znatno manji u odnosu na taxi. S ovim konceptom, e-GO i sličnih usluga, gradimo svijet u kojem su mobilnost i očuvanje planete u harmoniji.“, rekla je Nedžma Bajraktarević za Smartinfo.

Društvo sve više usvaja ekološku svijest, a istovremeno i kompanije se prilagođavaju ovom trendu.

Pod pritiskom od strane EU, koja vidi Bosnu i Hercegovinu kao potencijalnu članicu, počinje se razvijati nova generacija društveno odgovornih kompanija. Ovakve kompanije shvataju važnost brige o ekologiji, zdravlju i dobrobiti stanovništva, te teže unapređenju standarda i podršci održivom načinu života. Kroz uvođenje novih oblika transporta i pružanju opcija, doprinosi se obrazovanju stanovništva o inovacijama koje su praktične, zdrave i korisne za zajednicu.

By admin