Damir Hanič

Zagađenje zraka je ozbiljan ekološki problem koji već godinama muči stanovnike Sarajeva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini. Smog i čestice magle često preplavljuju zrak, osobito tokom hladnih mjeseci, ostavljajući trag negativnih učinaka na zdravlje ljudi. No, mladi inovator Damir Hanić, student mašinstva na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, donosi nadu i rješenje ovom problemu kroz svoju revolucionarnu ideju koju je prijavio na takmičenje Youth Innovation Award, oduševio stručni žiri, osvojio prvo mjesto, te novčanu nagradu i mentorstvo za realizaciju ideje.

Damirova inovacija, poznata kao MED modul, predstavlja inovativni sustav koji kombinira naprednu tehnologiju dronova s raspršivanjem srebro jodida (Agl) kako bi se stvorila umjetna kiša. Ovaj proces direktno cilja i uklanja čestice smoga i magle, čime značajno poboljšava kvalitetu zraka.

„Srebro jodid je tvar koja se često koristi u postupku zvanom “cloud seeding” ili poticanje oborina. U ovom slučaju, srebro jodid se koristi kao aerosol koji se raspršuje iz drona. Kada se srebro jodid izloži vlažnom zraku, djeluje kao katalizator za kondenzaciju vodene pare i stvaranje vodenih kapi. To pomaže u stvaranju umjetne kiše koja “isperava” smog i smanjuje koncentraciju onečišćenja u zraku. Također se mogu koristiti suhi led i sol kao „probušivači“ smoga.“, objasnio je Damir Hanić.

Damirov izum također ima potencijal za smanjenje ekološkog otiska. Dronovi su manji od aviona, koriste manje goriva i proizvode manje emisija, što znači da njihova primjena može pridonijeti očuvanju okoliša. Također, za razliku od infrastrukturnih projekata, dronovi ne zahtijevaju izgradnju ili modifikaciju postojeće infrastrukture, što značajno smanjuje vrijeme i troškove implementacije.

„Dronovi su često ekonomičnija opcija u usporedbi s avionima ili infrastrukturnim projektima, što čini ovu tehnologiju financijski pristupačnijom. Također, dronovi omogućavaju brzu reakciju na visoke razine zagađenja, što infrastrukturni projekti obično ne mogu pružiti. Osim toga, dronovi su iznimno fleksibilni i mobilni. Mogu se lako premještati na različite lokacije prema potrebi, što ih čini prikladnim za različite urbane i ruralne sredine.“, rekao je on.

Damir ističe da mladi često nisu uključeni u procese održivog razvoja i ekološke inicijative. Govoreći o nedostatku obrazovnih resursa i programa usmjerenih na održivost, on navodi

“Generalno se često spominje održivi razvoj, zeleni razvoj i slične teme, ali nitko ne spominje da se o održivom razvoju i o svim ovim procesima trebaju školovati mladi, jer da bi se taj naučni koncept održavao, znanje se treba prenositi sa generacije na generaciju.”, kaže Damir.

Za mlade ljude koji žele raditi na ekološkim projektima, Damir savjetuje da preuzmu inicijativu, razvijaju svoje ideje i dijele ih s drugima.

Također, potiče praćenje različitih grantova i financijskih mogućnosti koje podržavaju projekte usmjerene na očuvanje okoliša. Što se tiče Damirovog projekta za rješavanje zagađenja zraka, otkriva da ima planove za daljnje faze razvoja. Nedavno je boravio u Pekingu, gdje je dobio uvid u njihove inovacije u rješavanju problema zagađenja zraka. Damir primjećuje značajne paralele između situacije u Pekingu i Sarajevu, uključujući izazove poput isparavanja vode i potrebu za elektrifikacijom prometa.

„Oba grada, Sarajevo i Peking, dijele neke ključne karakteristike koje doprinose problemima zagađenja zraka. Prvo, oba grada imaju prostrane zelene površine koje ih okružuju i unutar njih, stvaraju se znatne količine vlage. Ovaj faktor često se smatra preduslovom za nastanak zagađenja zraka, što je već dobro poznato u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Peking ozbiljno radi na elektrifikaciji transporta, uključujući električne automobile, tramvaje, autobuse, trolejbuse i metro. Ovaj pristup predstavlja ključni korak prema smanjenju emisija štetnih plinova i čestica. Svijest ljudi jeste da poštuju svoje okruženje, da ne prljaju oko sebe, te da tokom zagađenja nose maske protiv smoga. Kod njih je to postala moda koja ih “spašava”. Te za kraj, imali smo priliku da vidimo par letjelica koje “patroliraju” po određenim dijelovima grada. Te letjelice su u suštini visoko sofisticirani samoupravljajući – dronovi za pročišćavanje zraka.“, ispričao je Damir Hanić za Smartinfo.

On također najavljuje svoje sudjelovanje na finalnom takmičenju koje organizira BASF, gdje će predstaviti svoju ideju. Nada se budućoj suradnji s ovom kompanijom, kako u rješavanju problema smoga, tako i u drugim područjima inženjeringa. Pored takmičenja koje organizira BASF, Damir Hanić i njegov tim, TechThink Solutions, igraju ključnu ulogu u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija i novih oblika proizvodnje u Bosni i Hercegovini.

Kroz suradnju s mladim talentima i stručnjacima, potiču inovaciju i modernizaciju industrije u zemlji. Trenutno, TechThink Solutions se natječe za prestižnu nagradu na takmičenju “Social Impact Award” za Bosnu i Hercegovinu. Ovaj tim želi predstaviti svoj projekt na međunarodnom nivou i natjecati se s timovima iz 27 drugih zemalja.

Vaš glas je od iznimne važnosti za njihov uspjeh. Postupak glasanja je jednostavan: Posjetite ovu web stranicu: https://bosnia.socialimpactaward.net/ Pronađite tim TechThink Solutions. Pritisnite “Dodaj”. Na dnu ekrana pritisnite “Registrujte se i glasajte”. Prijavite se sa svojim Facebook, email ili Twitter nalogom. Takmičenje Social Impact Award podržava mlade poduzetnike u ranoj fazi razvoja inovativnih poslovnih rješenja za društvene izazove.

Njihov fokus je stvaranje dubokog uticaja na lokalne zajednice širom svijeta, a uspjeh se mjeri uticajem koji ostvaruju. Damir i njegov tim TechThink Solutions pozivaju sve da podrže njihovu inicijativu i da zajedno radimo na stvaranju pozitivnih društvenih promjena u našoj zemlji.

By admin