Iako Bakir Izetbegović tvrdi da nije čuo za krivičnu prijavu koju je protiv njega podnio Edin Garaplija, ta vijest je uzdrmala javnost u Bosni i Hercegovini. Njegovu reakciju na pitanje novinara Dnevnog avaza o prijavi možete pogledati ovdje. Međutim, kako smo već ranije pisali, Garaplija je prošle godine podnio još jednu krivičnu prijavu protiv ”paraobavještajne mreže” u službi ”duboke države”. Evo o čemu se radi.

@smartinfo.ba

Edin Garaplija, bivši pripadnik tajne službe, načelnik Podcentra za tajna praćenja Službe državne bezbjednosti, jučer je predao krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, Kemala Ademovića, člana rukovodstva Doma naroda PSBiH i zamjenika predsjednika NiP-a, Osmana Mehemdagića, bivšeg direktora OSA-e BiH, Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne jedinice ‘Ševe’, te više NN osoba

♬ original sound – smartinfo.ba – smartinfo.ba

Krivična prijava Garaplije protiv ”paraobavještajne mreže” u službi ”duboke države”

Krivična prijava podnesena je Tužilaštvu BiH u junu prošle godine protiv lica:

  • Vedrana Mijović, tužilac Tužilaštva BiH
  • Gordana Tadić, glavni tužilac Tužilaštva BiH
  • Mijo Krešić, bivši zamjenik Ministra sigurnosti BiH
  • Enver Mujezinović, suosnivač društva ”PRO VERITAS’ d.o.o Sarajevo
  • Dalida Burzić, suspendovana sudija Suda BiH
  • Mladen Jovanović, inspektor Federalne Uprve Policije FMUP-a
  • Edin Vranj, suosnivač i direktor društva ”PRO VERITAS” d.o.o Sarajevo
  • ”PRO VERITAS” Agencija za konsalting i sigurnost u poslovanju d.o.o Sarajevo
  • NN lica

U prijavi se navodi da su ova lica, kao organizirana grupa udružena u cilju lažnog prijavljivanja, uticaja na svjedoke, kompromitacije rukovodstva i međunarodnih projekata Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti civilne zaštite, rušenje međunarodnog ugleda Bosne i Hercegovine, zaustavljanje provedbe realizacije projekta od značaja za integraciju civilne zaštite BiH, te u cilju kompromitacije Dragana Mektića, tadašnjeg ministra sigurnosti BiH, Igora Golijanina njegovog šefa kabineta i dr.sc Samira Agića, njegovog pomoćnika za zaštitu i spašavanje i dr.sc Edina Garaplije, tehničkog konsultanta i vanjskog člana tima za provedbu međunarodnih projekata u oblasti zaštite i spašavanja, kako bi sebi pribavili materijanu, poslovnu i političku korist i oštetili državni budžet za preko milion maraka te nanijeli štetu ugledu BiH pred međunarodnom zajednicom.

U januaru ove godine, Garaplija je glavnom tužiocu, Milanku Kajganiću poslao urgenciju, kako bi saznao da li je predmetna prijava uzeta u rad Tužilaštva BiH. Nakon nekoliko dana dobio je odgovor da je predmet formiran, te da se vrše provjere navoda iz prijave.

Urgencija upućena gospodinu Kajganiću
Odgovor iz Tužilaštva BiH

O prijavi upoznata i međunarodna zajednica

O krivičnoj prijavi koja je podnesena protiv navedenih lica, Garaplija je upoznao i predstavnike međunarodne zajednice, te je između ostalog napisao:

Poštovani predstavnici međunarodne zajednice,
Obavještavam Vas da ću dana 29.03.2023. godine (srijeda) u simboličnom vremenu od 11.55 (5 minuta do 12) podnijeti disciplinsku prijavu zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada tužiteljice Tužilaštva BiH Vedrane Mijović, kao lični doprinos dokumentovanju anomalija u pravosuđe Bosne i Hercegovine i jačanje prava na vladavinu prava u skladu sa izvještajem iz decembra 2019. g. gospodina Reinharda Priebea, nezavisnog pravnog stručnjaka Evropske unije, u kojem je pozvao na hitne mjere za uspostavljanje vladavine prava zakona i ozbiljno razmatranje zahtjeva građana za pravdom. Molim Vas da ovaj postupak slijedite u skladu sa svojim interesima i interesima javnosti, kako bi se utvrdile eventualne nezakonitosti u radu pravosuđa u BiH.”

Dopis međunarodnoj zajednici

Iz knjige “Tajni Vilajet” dr.sc. Edina Garaplije

Garaplija i u svojoj knjizi “Tajni Vilajet” piše o dubokoj državi i svim propustima i nepravdi koju su našoj državi nanijeli pojedinci. Tako u prvom dijelu koje je nazvao “Praskozorje zla” spominje scenario za likvidacije.

U tom dijelu opisuje tajno bratstvo “Duga” i sastanke pripadnika istog. Zanimljivim nadimcima počinje uvoditi likove u priču. “Crni”, “Bijeli”, “Žuti”, “Zeleni”, “Crveni”,… “Onaj din-dušmanin mi je danas poslao pismo u kojem prijeti da će ćafirima ispričati sve što zna o nama, jer mu neko tobože prijeti likvidacijom”, procijedi “Bijeli” kroz zube, sa neskrivenom srdžbom pri samoj pomisli na izdaju. Vođa je rijetko koga proglašavao zakletim neprijateljem, a još rijeđe prijetio. I ja sam govorio da će nas on koštati, čim je prodao Amerikancima kamp za obuku naših mučenika”, nestrpljivo izleti član bratstva koji je sjedio sa vođine desne strane. Ovaj ga munjevito prostrijeli oštrim pogledom što je bilo dovoljno da “Žuti”, kako su ga ostala braća oslovljavala, zašuti…” piše Garaplija.

U ovoj knjizi su objašnjene i po prvi put ispričane neke stvari iz prošlosti, koje nam mogu pomoći da bolje razumijemo današnju situaciju u našoj državi. Ona je i dalje duboka država, ali čini se da slijedeći hrabre postupke Garaplije, nada za život u pravednoj državi postoji.