Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović je pozvao Edina Fortu, ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Nermina Nikšića, premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, da hitno organiziraju sastanak povodom finansiranja javnog servisa.

Mehmedović je apelovao na nadležne da s Belminom Karamehmedovićem, generalnim direktorom BHRT-a i Džemalom Šabićem, generalnim direktorom Federalne televizije naprave sastanak kako bi se postigao dogovor o privremenoj raspodjeli sredstava od RTV takse koja su prikupljena u Federaciji Bosne i Hercegovine i nalaze se na računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Na tom sastanku se, prema prijedlogu Mehmedovića, novac koji je već prikupljen može doznačiti BHRT-u i FTV-u kako bi isplatili plate radnicima.

“Radnici BHRT-a i Federalne televizije ne primaju plate za svoj rad, pa je potrebno da se hitnim dogovorom o privremenoj raspodjeli sredstava od RTV takse do 31. juna 2024. godine prebace novčana sredstva ovim javnim servisima u visini potrebnoj za isplatu plata svim radnicima BHRT-a i Federalne televizije. Preostali iznos novčanih sredstava od RTV takse koji je na računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine rasporedio bi se u skladu sa konačnim dogovorom direktora BHRT-a i Federalne televizije o raspodjeli sredstava od RTV takse koja su prikupljena u Federaciji Bosne i Hercegovine”, kazao je on.

Mehmedović kaže kako je za realizaciju potrebno da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine što prije sačini izmjenu Zakon o izvršnom postupku Federacije BiH, na način da se utvrdi da račun za RTV taksu ili izvod iz poslovnih knjiga za cijenu RTV takse ima svojstvo vjerodostojne isprave, čime bi se omogućilo povećanje stepena naplate RTV takse u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, kada je o FTV-u riječ, oni navode da su 20 godina redovno ispunjavali svoje obaveze do decembra 2023, kada je došlo do prekida naplate i raspodjele radio-televizijske takse, zbog čega nisu u mogućnosti izmirivati svoje obaveze prema državnom emiteru. Kako navode, svoj „dio“ namjeravaju izmirivati čim se uspostavi raspodjela RTV takse utemeljena na zakonskim osnovama.

„Podsjećamo da smo po ovom osnovu za više od 200 prethodnih mjeseci BHRT-u uredno uplatili više od 100 miliona konvertibilnih maraka (50 miliona eura). Upravi BHRT-a je dobro poznato da ove obveze ne ispunjavamo uredno u samo posljednja četiri mjeseca kada smo ostali bez RTV takse kao osnovnog prihoda, a za prekid Ugovora o RTV taksi 31.12.2023. svojim nepotpisivanjem odgovornost snosi BHRT. Znači, plaćali smo sve usluge više od dvadeset godina i sada, jer nismo platili posljednja četiri mjeseca iz opravdanih navedenih razloga, BHRT je odlučio ugasiti program RTV Federacije BiH“, poručeno je iz FTV-a.

S druge strane, Karamehmedović navodi da niko ne pita BHRT kako funkcioniraju niti kako plaćaju svoje radnike.

„Niko sretniji od nas ne bi bio da izađemo iz ove situacije i da ne budemo njen talac.“

Karamehmedović još navodi da su FTV-u nudili razne opcije, ali da je čelništvo entitetske TV kuće za status quo.

„Ovo će se morati brzo riješiti jer više ne možemo da radimo za džaba i trpimo taj dug od 1,2 miliona maraka. Vrlo vjerovatno je da ćemo i mi biti u opasnosti da zaustavimo program”, kazao je Karamehmedović.