Samo neko ko namjerno ne želi da zna šta se sve dešava u Bulevaru Ivice Osima, može da povjeruje u gomilu slučajnosti koje se dešavaju u posljednjih nekoliko mjeseci. Slučajno ili ne, trenutna pozicija FK Željezničar korespondira sa nezvaničnim informacijama koje kruže sarajevskim sportskim kuloarima.
Ko je “nanišanio” nekretnine FK Željezničar i kome ide na ruku baš sve što se dešava posljednjih mjeseci?


Krenimo redom.


Baš kada je plan gašenja kluba 2020/2021. godine došao u završnu fazu i kada je trebalo krenuti sa rasparčavanjem imovine, počeli su se smjenjivati kao na traci, niotkud, različiti članovi Uprave i uz, slobodno možemo reći Božiju pomoć, jer znanja i iskustva definitivno nisu imali na pretek, uspjeli su nemoguće. Pomrsili su nekom planove to je očigledno! Promijenilo se, uistinu nekoliko, isto toliko nekompetentnih predsjednika, ali im se jedno ne može osporiti, spasili su klub od gašenja i otplatili nevjerovatan iznos dugovanja koji je generisan godinama unazad! Pri tom, što im se sigurno ne smije poreći, nisu nastavili sa trendom trošenja i stvaranja novih dugova!


Međutim, kardinalna greška koju su napravili nakon toga, jeste što su pomislili da se na toj činjenici i slavi može živjeti godinama! Radost i slavlje su kratko trajali! I, odjednom hladan tuš! U čemu je kvaka? S jedne strane su oni koji su Želji navukli desetine miliona dugovanja, a sa druge strane ovi koji se bore da te milione otplate. Jedno im je zajedničko, svi dojednog se zaklinju u Želju, a dok se zakletve sve glasnije čuju, tu se sportski dio kolektiva sve više gasi. Da, totalno je zapostavljen sportski dio kluba. A zašto je to tako, možda najbolje pokazuje prijedlog još jednog u nizu formiranog radnog “stručnog” tima koje je formirala Skupština, a koje za zadatak ima pronalazak strateškog partnera. Vjerovali ili ne, oni su predložili i samo što nisu ponudili licencu FK Željezničar na prodaju! Da, da, dobro ste čuli! Pored atraktivnih nekretnina, sada je i licenca preko 100 godina starog kluba je na prodaju! Doduše to je upakovano u neku “šarenu lažu”, ali pravi rasplet i eksplozija nezadovoljstva navijača tek predstoji! Je li možda to pozadina svih loših rezultata koji se dešavaju mjesecima unazad? Je li, pošto se nije uspjelo finansijski, treba srozati klub do granice ispadanja iz najelitnijeg takmičenja u BiH kako bi licenca bila “bagatela”, a oni koji su sve mudro isplanirali da se pojave kao spasioci?

Je li moguće da golman FK Željezničar nakon što ode na posudbu, ne primi gol skoro 600 minuta, a u Želji ga kompasom navodili na gol liniju? Previše slučajnosti, reklo bi se?

Ko generira konstantnu krizu na svim poljima unutar FK Željezničar?


Kakva se epizoda odigrala sa Arapima i ostavkama u Upravi prije nekoliko mjeseci i kakva se nova epizoda sprema uskoro u Saudijskoj Arabiji? Želimo da znamo sada, danas, ali očigledno nećemo znati dok se, sa službenog puta ne vrati član gore spomenutog tima za pronalazak strateškog partnera. Je li neki politički subjekti spremaju Arapsko proljeće 2 za FK Željezničar, jer su i te priče sve glasnije u Dolini ćupova? Ko i po čijem nalogu opet ide Arapima na noge u ime FK Željezničar?


Ko su članovi skupštine direktno vezani za neke stranke vladajuće koalicije i po čijem nalogu se formiraju “stručni timovi za pronalazak strateških partnera”? Jesu li doista svi oni stručni kako se vjeruje, ili su samo “produžena ruka” politike i pojedinaca koji žele da ovladaju nekretninama i ovim sportskim kolektivom.


Naravno, na sva ova pitanja postoje i nedvosmisleni odgovori i nepobitne činjenice, ali o tome svakako narednih dana.


Do tada, ostaje da se i mi, kao i javnost pitamo, ko zaista vuče konce iz sjene?
Je li to Misimović o čijem se povratku na Grbavicu priča svakodnevno, ili je to pak Amar Osim? Je li to skupina okupljena oko Naroda i Pravde ili je to crveni lobi SDP-a preko ministra Magode i načelnika Općine Novo Sarajevo, Hasana Tanovića? Možda i SDA zna neki detalj više od svojih infiltriranih članova u skupštini i upravi?


Ko drži konce u svojum rukama i ko trenutno crta posljednje odbrojane dane FK Željezničar?
Jedno je sigurno, neko je pažljivo osmislio plan urušavanja kluba i za sada mu, očigledno veoma dobro ide. I da, ova farsa od ostavke, kako i rekosmo na početku, Uprave sa veoma ograničenim mogućnostima, nije ništa, do bijega od realnosti i nemanja znanja i hrabrosti za suočavanje sa prošlošću, ali i sadašnjošću! Ostavka vam ne smije biti izlazna strategija gospodo! Riješite problem!
Džaba mijenjate uprave i predsjednike, Željo vam tone sve dublje i dublje! Probudite se!


Sada postavljamo pitanja, a uskoro stižu i odgovori!