Kada je shvatio da izvan politike ne može napraviti karijeru vrijednu značajnijeg pomena, Albin Zuhrić se kao ‘kameleon iz magle’, vratio na političku scenu BiH. Ušunjao se tada ‘pro bono’ kao savjetnik Željka Komšića, da bi na krilima DF-a zasjeo u klupe Skupštine Kantona Sarajevo. Ključno je to što je Zuhrić svoj angažman u kabinetu Komšića radio besplatno, jer sada, kada je plaćen, platu ne zarađuje. Zuhrić je jedan od najneaktivnijih zastupnika odnosno, Zuhrić je neradnik ali je itekako žestok govornik i kritičar bez i trunke samokritike.

Svoj prvi populistički, testni balon pustio je objavljivanjem ugovora o imenovanju na mjesto savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. U redovima poštovalaca populizma, ovaj potez naišao je na suze radosnice i bešumne aplauze. Zuhrić, osokoljen prvim rezultatima medijskog populističkog magneta, nastavio je javno kritikovati sve i svašta u maniru akademskog poznavaoca bh prilika. Suštinski, u tim kritikama nikada nije ponudio rješenja jer Albinu to očito nije jača strana.

6 pitanja 0 odgovora

Web stranica javnarasprava.ba , napravljena je za građane da imaju mogućnost direktnog učestvovanja u procesima donošenja odluka u BiH kao i priliku da komuniciraju sa onima koji te odluke i donose. Putem ove stranice građani se mogu, između ostalog, uključiti u raspravu o prijedlozima zakona koji se nalaze u proceduri te komunicirati sa izabranim parlamentarcima. Upravo tu, u bazi podataka, Albinu Zuhriću kao delegatu u Domu naroda FBiH, građani su postavili ukupno šest pitanja. Medijski glasan, grlat i aktivan Zuhrić građanima nije odgovorio niti na jedno pitanje.

Ovaj Fočak, nije samo škrt na odgovorima građanima na pomenutoj stranici javne rasprave. Tu osobinu zadržao je i kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Pozicija za koju ga plaćaju svi građani BiH nije dovoljan argument da se Zuhrić trgne iz ‘zastupničkog zimskog sna’, pa kad već nije spreman odgovarati građanima bar da ponudi kakvu inicijativu ili uputi zastupničko pitanje. Bio bi to mali potez kojim bi imao bar jedan promil opravdanosti za novac koji dobija iz budžeta svih građana BiH. Ali, čini se da su uzalud takva nadanja kod značajnog broja aktivnih posmatrača političkog života u BiH.

0 inicijativa, 0 zastupničkih pitanja

Albin Zuhrić nije aktivan u Skupštini Kantona Sarajevo. Prema zvaničnim podacima dostupnim na web stranici Skupštine KS a gdje možete provjeriti aktivnosti svakog od zastupnika, Zuhrić u toku ovog mandata nije imao pitanja niti inicijativa. Dakle, dvije godine mandata u njegovom slučaju najjednostavnije je objasniti kao ‘zaleđena šutnja’.

Ovaj fenomen je posebno zanimljiv ako u cijeli kontekst dovedemo njegova primanja. Prema našem istraživanju, a ranije je to Zuhrić spomenuo, on za svoj (ne)rad ne dobija naknadu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Sarkastični među nama, prokomentirali bi to na način – još da mu se plati?

Politički kameleon – javni udarac

Svoj cilj u skupštinskim klupama Zuhrić je itekako zacrtao. To je taj fenomen DF-anzivnosti prema politikama koje nisu na tragu jednoumlja i maksimalističkih vizija njegovog stranačkog šefa Komšića, koji se takvom političkom matricom navodno bori protiv drugog političkog maksimaliste Dragana Čovića. Zanimljiva je ta stranačka uloga Zuhrića u DF Željka Komšića. Nije on prvi ‘bivši’ i to ne samo član, nego visokopozicionirani stranački kadar Naše stranke, koji se, nakon političkog ‘prosvjetljenja’, priključio DF-u i postao jedan od predvodnika DF-ovske galame u javnom prostoru. Pored njega, koji je bio Generalni sekretar Naše stranke, u safovima DF je i Dennis Gratz, bivši predsjednik NS. O fenomenu po kojem se ‘bivši’ iz Naše stranke skrašavaju u DF, pisaćemo nekom drugom prilikom.

Dakle, Zuhrić je polovinu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije već potrošio a da, osim dizanja ruke po dogovoru, nikakvu značajniju ulogu nije uradio. Lijenost mu ne da, da bude aktivan u Skupštini KS pa godine prolaze a Albin ih nervozno posmatra. Međutim, tamo gdje jeste aktivan to je stranački populizam i nedosmislen napad kako na bivše stranačke kolege tako i na njihove sadašnje koalicijske partnere (NiP i SDP).

Stranački galamdžija – jedan u nizu

Štošta bi se u javnim kritikama koje Zuhrić upućuje na račun rada stranaka Trojke, moglo razumjeti i uvažiti kada bi i on sam, bio primjer pozitivnog progresa u procesima od javnog interesa. Neradnik u vlastitim redovima očito ne voli parolu ‘prvo očisti ispred svog praga’, pa se svim silama kako to rade DF-ovci ponekad prostački a često klevetnički, obrušava na političke suparnike. Ponavljamo, utemeljene su kritike na račun Trojke koje se odnose na propuštene prilike i procese obilježene netransparentošću, ali posljednji koji bi imao utemljenje za kritiku jeste upravo Zuhrić.

Zanimljivo je i to kako Zuhrić ne vidi ništa sporno u vlastitom neradu, niti je tokom malobrojnih javnih medijskih nastupa od strane novinarske zajednice bio upitan o tome zašto svoj mandat troši uzalud. Možda jer bi bilo čudno pitati a još čudnije očekivati odgovor na pitanje, zašto ne radite svoj posao i da li ćete početi da radite?

Neka i ovaj članak bude posljednji poziv Zuhriću da se trgne, pa umjesto da samo kritikuje, što i treba i što je opoziciona uloga, prihvati se preuzetih obaveza i radi u interesu građana koji su mu dali povjerenje.