Gost novog izdanja podcasta ‘MimoVas’ bio je doktor Kemal Dizdarević. Doktor Dizdarević se trenutno nalazi u Saudijskoj Arabiji gdje živi i radi kao specijalista. Pet godina, koliko već živi i radi van BiH, kaže da aktivno prati šta se dešava. Tu je moja porodica, moja majka, moje dvorište i moja bolnica, kaže Dizdarević. O povratku trenutno ne razmišlja, ali kaže da ta opcija nije isključena.

Klinički centar u Sarajevu i generalno zdravstvo, postavljeni su na ‘krivim’ osnovama, tvrdi Dizdarević.

O stanju u zdravstvu

Ključni stubovi na kojima stoji društvo u BiH su ruinirani. To je medicina, obrazovanje, pravosuđe, sa svih strana imamo udare. Opstaćemo, ali to je sve loše.

”Od trenutka kada politika postavlja svog čovjeka na čelo KCUS-a, a koji je bio neurohirurg, koji je bio šef SDA poslanika u Skupštini BiH, od tog trenutka KCUS kreće prema dnu. On je u nekim periodima bio jako brz, u nekima sporiji. Međutim, postoji neki kontinuitet urušavanja zdravstva, prije svega ključnog segmenta u zdravstvu u Bosni i Hercegovini, a to je Klinički centar.” – smatra doktor Dizdarević.

Kod nas postoji kombinacija neznanja, javašluka i lopovluka, i ta kombinacija kontinuirano traje. Nekada je izraženiji javašluk i neznanje, nekada lopovluk, a u ovo zadnje vrijeme rekao bih da je izraženiji lopovluk, dodaje Dizdarević.

”Jedna od bitnih stvari koja se kod nas dešava kao proces u medicini je činjenica da su oni, ustvari srušili medicinsku etiku. Etika je za nas ono što podrazumijeva ispunjavanje naših obaveza kao liječnika ili zdravstvenih radnika. Fokus medicinske etike je baziran na našim obavezama, a naše obaveze su, prije svega, usmjerene prema pacijentima. U okviru te etike, mi pacijente moramo tretirati kao subjekt, a ne kao neki objekt koji nam dolazi u interesnu zonu. Pravi doktor ne selektira pacijente. Međutim, toga više nema.” – pojašnjava dr. Kemal Dizdarević.

Problem zdravstvene institucije koja se bavi tercijalnom medicinom, kompleksnom medicinom, jeste ako ona počiva na kružocima jarana pa onda su se u esnafu sastali pa se međusobno štite. Naravno, esnafi se moraju štititi, ali postoje kriteriji na osnovu kojih se štite. Ne mogu se štititi na osnovu svojih golih interesa, dodaje Dizdarević i smatra da je takva tendencija u KCUS-u bila progresivna.

O direktorima KCUS-a

Analizirao je Kemal Dizdarević direktore i njihove mandate na čelu KCUS-a. Smatra da je bilo mnogo dobrih poteza. Međutim, oni loši se još nisu popravili i trebaće mnogo vremena da se KCUS vrati svojim osnovnim principima.

”Pozitivne stvari unutar miljea Kliničkog centra je započeo Faris Gavrankapetanović. U prvoj polovini mandata je bio vrlo solidan direktor i ispunjavao je obećanja. Međutim, u drugoj polovini je krenuo sa nekim egzibicijama koje su ga odvele u pogrešnom pravcu.” – pojašnjava Dizdarević.

Direktor KCUS-a mora biti iskusan ljekar, ali mora imati segment menadžerskog znanja kao i ekipu oko sebe.

”Žalosno je da je pozicija generalnog direktora KCUS-a politička pozicija. To je žalosno. Ja razumijem da vlada ima potrebu, posebno vlada koja čeka 30 godina da sjedne na vlast, da ona hoće da ima utjecaj na tokove, ali taj utjecaj je drugačiji u zdravstvu nego u nekim privrednim granama. U zdravstvu, oni koji su reprezenti, koji su direktori, moraju imati sluha za trenutak, moraju praviti koordinaciju sa aktualnom vladom i njenom politikom, ali ne smiju biti robovi i poslušnici vlade i politike.” – smatra dr. Dizadarević.

Ismet Gavrankapetanović između SDP-a i NiP-a

Od trenutnih imena koja su u ‘igri’, Ismet Gavrankapetanović je neko ko bi najprije odgovarao poziciji generalnog direktora KCUS-a. Međutim, dr. Dizdarević kaže da to neće ići tako lako.

”Oni su izabrali novog v.d.-a. To je jedna fina profesorica, radna, odmjerena, bavi se djecom i ja nju znam dugo godina. Ona nema pretenziju da bude generalni direktor i to je u svojoj izjavi dala do znanja, ali je rekla da kontinuitet mora da postoji. Međutim, kroz njeno imenovanje, napokon u igru otvoreno ulazi NiP koji hoće da kaže – e ovo je naše mjesto. Do tada v.d direktor je bio čovjek koji je povezan sa SDP-om. Prema tome, nadležnost koju preuzima NiP je i odgovornost prema KCUS-u. Mi znamo našu realnost. Činjenica da su smijenili ovog v.d direktora, mogli su oni njemu produžiti jer on ima šest mjeseci, a ne znam da igdje piše da on ne može biti još šest mjeseci. Oni (SDP) su njega pomakli, a ovi su dali do znanja da mi (NiP) smo tu i to je naše mjesto. Međutim, u isto vrijeme, SDP ima kalkulaciju; nema veze skloni se i nemoj biti eksponiran jer imamo realnu procjenu da će biti novi konkurs pa se ti ponovno prijavi. Dakle, to je igra koja će se dalje odvijati.” – direktno analizira dr. Dizdarević.

Ministar zdravstva Rimac se drži zakona, pojašnjava Dizdarević, ali smatra da je to površno držanje do zakona.

KCUS funkcionira u pravnom vakuumu jer nema Statuta

”2010. godine, za vrijeme vlade Nikšića, ta vlada daje Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je dobar zakon. Donesen je novi Statut KCUS-a i Nermin Nikšić šalje taj statut na potvrđivanje u Parlament Federacije BiH, ali on nikada nije potvrđen. Taj statut ne postoji i ja ih pitam da li oni funkcioniraju na osnovu tog Statuta ili na osnovu nečega drugog. KCUS može funkcionirati na osnovu Zakona i svog Statuta i Pravilnika koje donosi. Ovaj Statut kojim se ime KCUS-a mijenja u ime Univerzitetski klinički centar Sarajevo, ima suštinske implikacije. Mijenja se odnos prema Univerzitetu i definira se osnivač. Međutim, problem je što je KCUS formiran 1993. godine i u registru stoji da je osnivač Predsjedništvo BiH i Skupština Grada Sarajeva. Statut koji je sada napravljen mijenja ime centra i uvodi nove osnivače, pokušava reći da osnivač koji stoji u registru, a to je Predsjedništvo, znači državna imovina, nije osnivač. Sada se pokušava reći da su osnivači kantoni i Parlament Federacije.” – pojašnjava dr. Dizdarević

Sebija Izetbegović bi trebala sudski odgovarati

Ukoliko ostane na ovim faktima koje imamo sada, a to je da ona nije profesorica, da je folirala svoje zvanje i sve što je sud rekao, da se to definitivno potvrdi i ako se razbistri njena uloga u aferi Respiratori, onda ona mora vrlo ozbiljno sudski odgovarati i to vrlo ozbiljno, smatra dr. Dizdarević.

”Moj prvi susret sa njom je bio na tom sastanku koji je držao dr. Faris sa šefovima klinika, neko je sjedio iza mene i psovao. Žena je neka psovala, ja sam se okrenuo i nemam pojma ko je ona. Ja pitam ko je ova, odgovaraju pa to je Izetbegović. Drugi susret je bio u intenzivnoj njezi, isto je nešto vrištala, hajde kad vrišti frajer koji zna, ali ona pojma nije imala.” – prepričava Dizdarević susrete sa Sebijom Izetbegović.

O čemu su još razgovarali dr. Kemal Dizdarević i Mimo Šahinpašić, možete pogledati na našem YouTube kanalu.