Gost novog izdanja podcasta ‘MimoVas’ bio je Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta Federacije BiH. Nakon što je izabran na ovu poziciju, prvi javni istup imao je za naš medij. Mioković tvrdi da izbor Marina Vukoje nije čin izdaje već odgovornosti. Kaže da je zadovoljan što je PFBiH ispunio svoju ustavnu obavezu i popunio upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu BiH.

Govorio je i o stanju na KCUS i famoznom (ne)izboru generalnog direktora. Što se tiče izbora Upravnog odbora Federalne televizije, Mioković je najavio raspisivanje konkursa i imenovanje legalne upravljačke strukture i direktora nakon više od 13 godina.

O stanju u Našoj stranci

Dragan Mioković tvrdi da nema nejedinstva unutar njegove stranke i da će Srđan Mandić ostati njen član. Govorio je i o turbulencijama unutar koalicije Trojka, tvrdi da postoje različita mišljenja i neslaganja ali da to ne utječe na rad niti na donošenje odluka.

”Srđan Mandić će biti kandidat Naše stranke za načelnika sarajevske općine Centar” – kaže Mioković i dodaje da nema informacije o eventulanom izlasku Mandića iz struktura Naše stranke.

”Ja ne vidim niti jednu odrednicu na osnovu koje bi postojalo razmišljanje o napuštanju Naše stranke.”

Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, bio je povod opoziciji da na sjednici a i mjesecima uoči imenovanja, sve one koji bi eventualno podržali ili su podržali izbor Vukoje u Ustavni sud, nazovu izdajnicima.

O izboru Marina Vukoje

Mioković kaže da je više nego zadovoljan što je Parlament Federacije, nakon duže od dvije godine, ispunio svoju ustavnu obavezu i popunio upražnjeno mjesto u Ustavni sud BiH.

”Vrlo često se nama spočitava nešto što mi radimo a to je da se poredimo kako su to radili oni bivši. Prosto je zabranjeno meni postaviti pitanje kako je to bilo moguće 2005. i 2008. godine a sada nije. Pravila po kojima se bira sudija Ustavnog suda BiH, odnosno odluka o načina izora, uspostavljena je 2005. godine. Pošto sam ja u komisiji za izbor i imenovanja kako je krenulo sve ovo sa Vukojom, ja sam to uzeo i proučio na način kako sam to navikao. Tako sam došao do papira u OHR iz 2008. godine koji je potpisao tadašnji visoki predstavnik Lajčak, koji šalje preporuku tadašnjem Predstavničkom domu prije izbora gospodina Ćemana i kaže; odluka iz 2005. je zastarjela, promijenite je, zašto to nisu uradili” – pita se Mioković.

Federalna televizija će dobiti Upravni odbor i novog direktora

Federalna televizija nema Upravni odbor a direktor Šabić je van mandata skoro deceniju. Sada je na potezu komisija koja će raspisati konkurs za imenovanje novih članova upravnog odbora koji će imenovati novog direktora.

”Koje rukovodstvo imamo u FTV, nema rukovodstvo. Ima direktora van mandata 10 godina. U kapacitetu nekoga ko je ušao u vlast, položio zakletvu ja vam mogu odgovoriti na to pitanje. U decembru je bilo više od 10 godina da je direktoru istekao mandat. Mi smo formirali komisiju koja ima zadatak da izabere novi Upravni odbor i to traje, to je pitanje za SDA i HDZ.” – kaže Mioković.

Govorio je i o sigurnosnom situaciju. Mioković tvrdi da su prije svega zakazale obrazovne institucije. O čemu su još razgovarali Mimo Šahinpašić i Dragan Miokovi, pogledajte na našem YouTube kanalu.