Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini pridružila se kritikama na račun političkog vodstva RS-a zbog koraka ka donošenju zakona po kojemu bi Republika Srpska ubuduće provodila izbore za sve nivoe vlasti, što je prouzrokovalo novu ozbiljnu političku krizu u zemlji.

Nakon što je američka ambasada u BiH oštro upozorila da je Milorad Dodik “sa svojim ulizicama” direktno prekršio Daytonski sporazum najavivši da će SAD na to reagirati, oglasili su se iz Delegacije EU-a u i također istaknuli kako su se u RS-u odlučili na protuustavno djelovanje.

“Žalimo što se rukovodstvo entiteta RS-a odlučilo za podizanje tenzija, uključujući predlaganje niza radnji koje narušavaju ustavni poredak BiH-a, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode”, stoji u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X.

Vlastima u Banjoj Luci predvođenim Dodikom poručili su kako “još nije kasno” da se vrate za pregovarački sto. Podsjetili su na nedavnu odluku Europskog vijeća da dopusti otvaranje pristupnih pregovora s BiH te su istakli kako je to najbolji dokaz da dijalog, a ne eskalacija napetosti, daje rezultate.

Dodikove prijetnje

Skupština RS-a je na Dodikovu inicijativu, ali uz protivljenje opozicije, usvojila nacrt entitetskog izbornog zakona kršeći time ustav BiH.

Sam Dodik je najavio kako će taj zakon u konačnici stupiti na snagu ne povuče li visoki predstavnik Christian Schmidt svoju odluku o nametanju tehničkih izmjena izbornog zakona BiH.

“Dajte mi taj zakon i ja ću ga potpisati”, kazao je zastupnicima Dodik, koji bi se u tom slučaju mogao suočiti s novom optužnicom za nepoštivanje odluka visokog predstavnika i za to dobiti do pet godina zatvora.

Jedan takav proces protiv njega već se vodi pred Sudom BiH po optužnici koja ga tereti da je svojim potpisima omogućio objavljivanje dva zakona nakon što ih je prethodno poništio visoki predstavnik.

Nastavak suđenja Dodiku u tom je postupku zakazan za 3. april.

By admin