CIK BiH je kaznio stranku SNSD, jer je ta stranka, na društvenoj mreži Facebook objavljivala aktivnosti iz općinske uprave Derventa koje su predstavljali kao aktivnosti SNSD-a. Također su Bosanska stranka (BOSS) i SDA kažnjene zbog preuranjene kampanje. 

Kako prenosi Raport Centralna izborna komisija BiH na sjednici donijela je odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Utvrđeno je da je nakon žrijebanja provedenog u ponedjeljak u CIK-u mandat dodijeljen PDP-u odnosno Nenadu Vukoviću.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a pojasnila je da u vezi s ovim procesom u javnosti ima puno dezinformacija i da je potrebno razjasniti da CIK sada utvrđuje rezultate tog žrijebanja, te da na ovu odluku postoji pravo žalbe. Kada odluka postane pravosnažna, CIK tek tada donosi odluku o potvrđivanju rezultata.

Hadžiabdić je kazala i da se u ovom procesu CIK ne bavi prestankom i dodjelom mandata, nego utvrđivanjem i potvrđivanjem rezultata, te da mandat prestaje po sili zakona onda kada se utvrđuju i potvrđuju rezultati nekih izbora.

Ona je naglasila i da je u ovom slučaju riječ o presedanu koji je proizašao iz odluke Ustavnog suda BiH, a u skladu s tom odlukom je postupio Sud BiH koji CIK-u vratio na ponovni postupak.

Ovo znači da sada teče rok od dva dana za žalbu na to što je CIK utvrdio rezultate žrijebanja, a ako Sud BiH odbije eventualnu žalbu na odluku CIK-a, tek tada će Komisija moći donijeti odluku o potvrđivanju rezultata izbora s kojim je Nenad Vuković izabran u Dom naroda PSBiH.

Kazne zbog preuranjene izborne kampanje

CIK BiH je kaznio stranku SNSD-Milorad Dodik, jer je ta stranka, na društvenoj mreži Facebook objavljivala aktivnosti iz općinske uprave Derventa koje su predstavljali kao aktivnosti SNSD-a. Nadležna služba CIK-a je utvrdila da je SNSD u dvije objave na Facebooku aktivnosti općinskih službi predstavio kao svoje i zaključeno je da je riječ o preuranjenoj kampanji.

SNSD je kažnjen je s 3.000 KM i naloženo je SNSD Derventa da ukloni spornu objavu s Facebooka.

I SDA je kažnjena zbog preuranjene kampanje. Faruk Kapidžić, kandidat te stranke na svojoj Facebook stranici je pozivao građane da glasaju za kandidate SDA, ali i za kandidate drugih stranaka koje će koalirati s SDA.

CIK je utvrdio da je vršena preuranjena kampanja i SDA izrečena je kazna u iznosu od 3.000 KM.

CIK je izrekao kaznu i Bosanskoj stranci (BOSS), Mirnes Ajanović jer je ta stranka koristila plaćeno oglašavanje na Facebooku u kojem je Ajanović promovirao sebe, kao i svoju stranku. BOSS je kažnjen s novčanim iznosom od 4.000 KM. Također i Ajanoviću je naloženo da s Facebooka ukloni spornu objavu.

Podsjetimo, od raspisivanja izbora do 24. juna zaprimljeno je 37 prigovora, od čega se 15 odnosi na preuranjenu kampanju, 18 na zloupotrebu javnih resursa, dva na plaćenu izbornu kampanju, jedan na govor mržnje i jedan na rad opštinske komisije.

Više o tome koji su sve političari kažnjeni zbog vršenja preuranjene izborne kampanje i koje kazne su im propisane možete pročitati u našem tekstu.