Prije nekoliko dana održana je 66. dodjela nagrade Grammy, najvažnije nagrade u svijetu svjetske muzike. I kako to obično biva, pored liste pobjednika, neki umjetnik svojim ponašanjem, govorom ili nečim trećim privuče pažnju na sebe i ostale ostavi u sjeni cijele večeri. Ovogodišnju dodjelu obilježilo je nekoliko zanimljivih dešavanja, a prethodnih dana ponajviše se pisalo o Miley i Annie.

Self-love koncept Miley Cyrus

Miley Cyrus je osvojila svoj prvi Grammy na ceremoniji održanoj 4. februara, više od 15 godina nakon što je započela svoju muzičku karijeru. Osvojila je dvije nagrade – onu za snimku godine te najbolji pop solo nastup sa svojom pjesmom “Flowers”, koja se našla na njenom osmom albumu “Endless Summer Vacation”. Pjesma “Flowers” postala je ubrzo svjetski hit i himna self-love koncepta. Trenutno broji blizu 700 miliona pregleda na Youtube-u.

Kako je i sama pjevačica napisala pjesmu nakon teškog ljubavnog perioda kroz koji je prošla, kazala je da je cijeli album posvećen ljubavi prema samome sebi. “Birati da brinete sami o sebi je moćna izjava. “Flowers” je prekrasan podsjetnik na snagu samoljublja i nezavisnosti, u redu je biti sam. Ne trebaju nam drugi ljudi da bi se osjećali voljeno, jer umjesto toga možemo voljeti sami sebe.”

Izvor: Instagram

Annie Lennox oduševila svojom porukom

Svjetski, ali i domaći mediji objavili su vijest kako je Annie Lennox na dodjeli Grammy nagrada, pozvala na mir u svijetu i prekid vatre u Gazi. Iako bi trebalo da nam ovakav gest bude normalan, vidno je da nas je humani potez pjevačice sve oduševio. Nažalost, ona je ovom gestom postala prva pjevačica koja je na jednoj ovakvoj manifestaciji javno pozvala na prekid rata i mir u svijetu. Nakon otpjevane pjesme “Nothing Compares 2 U” u čast Sinéad O’Connor poručila je: “Umjetnici za prekid vatre. Mir u svijetu.”

Izvor: Youtube, Pjevačica Annie Lennox poziva na prekid vatre u Gazi i mir u svijetu

Šta nam je još privuklo pažnju

Paris Jackson, kćerka pokojnog kralja popa, Michaela Jacksona, na crveni tepih stigla je u potpuno neočekivanom jednostavnom i elegantnom izdanju. Razlog zašto je sve iznenadila jeste to što prvi put nakon toliko godina, nisu bile vidljive njene prepoznatljive tetovaže. Paris inače ima skoro 80 tetovaža po cijelom tijelu. I dok su se neki pitali je li bila na laserskom uklanjanju, na društvenim mrežama je pojasnila kako ih je ipak samo prekrila.

Izvor: Instagram

Najveći šok nakon Grammyja bila je vijest da je veliki dobitnik u rap kategoriji, Killer Mike, nakon što je osvojio tri Grammyja, priveden te odvezen u pritvor. Razlog je navodno fizička svađa koja je izbila u toku dodjele nagrada, kada je došlo do fizičkog kontakta između žene iz obezbjeđenja i 48-godišnjeg repera.

On bi se trebao pojaviti pred sudom 29. februara, prema zatvorskoj evidenciji. U saopštenju, njegov tim je situaciju nazvao “prenapuhanom” i rekao da je “uvjeren da će činjenice slučaja, kada se otkriju, pokazati da Mike nije počinio navodni prekršaj i da će biti oslobođen krivice.”

Izvor: Instagram

Dok je Taylor Swift oborila sve rekorde i ušla u historiju, osvojivši četvrti put nagradu za najbolji album godine, pažnju je privukao govor slavnog repera Jay Z-a. Tokom svog govora, Jay je rekao svoju istinu i udario na diskografsku akademiju kada je u pitanju njegova supruga Beyonce, koja nikada nije osvojila album godine uprkos tome što je osvojila najviše Grammy nagrada svih vremena. „Samo kažem, želimo da to shvatite kako treba.”

No, ipak neke nesuglasice ili neslaganja nisu došla u fokus ove večeri. Pamtit će se pozitivne poruke podrške, sreće i ljubavi koje su nagrađeni u svojim govorima uputili najmilijima, pojavljivanje Celine Dion i u konačnici dobra zabava. Na kraju su ipak dvije poruke upućene ljudima širom svijeta, one koje će se pamtiti: “Ceasefire i Self-love”.