Šta predstavlja Apple Vision Pro?

Apple Vision Pro predstavlja uređaj mješovite stvarnosti koji je kreiran tako da korisnike uvede u  prošireni ili potpuni virtuelni svijet. Uređaj je do sada dobio neke pohvale od strane medija kao što su Wall Street Journal, New York Times i raznih digitalnih novinskih publikacija, kao što su The Verge i CNET. Prema CNET-u, “volumetrijski pejzaž” displej uređaja nudi korisnicima zapanjujuće iskustvo u odnosu na druge uređaje koji podržavaju VR (Virtual Reality).

Apple kompanija nije izmislila niti prva napravila ovakav uređaj, njihove pametne naočale zbog toga imaju neke sličnosti sa pametnim naočalama iz drugih organizacija, kao što su Meta, Snapchat i Microsoft. Početna cijena za Apple Vision Pro je 3499 dolara, te tako predstavljaju najskuplje VR slušalice na tržištu, pokazuje Appleova web stranica. S druge strane, Meta’s Headquest 3 prodaje se po cijeni od 499,99 dolara, dok je Snapchat’s Spectacles 3 debitirao po cijeni nižoj od 400 dolara, prema stranicama proizvoda tih kompanija.

U kojim uslovima se ne preporučuje korištenje

Iz kompanije Apple skrenuli su pažnju u kojim uslovima se njihov Vision Pro ne smije koristiti. Na zvaničnoj stranici upozoravaju korisnike da provjere je li prostor suh i ravan kako bi se smanjila vjerojatnost padova ili sudara. Preporučuju da se ne koristi u blizini stepenica, balkona, ograda, stakla, ogledala, oštrih predmeta, izvora prekomjerne topline (kao što je štednjak ili pećnica), prozora ili drugih opasnosti.

Ovaj uređaj nije vodootporan, zbog toga ga ne treba izlagati kiši ili magli. Nije namijenjen za upotrebu gdje bi kvar uređaja mogao dovesti do smrti, osobne ozljede ili teške ekološke štete (kao što je upravljanje vozilom u pokretu). Zbog toga nikada nemojte koristiti uređaj dok upravljate vozilom u pokretu, biciklom, teškim strojevima ili u bilo kojoj drugoj situaciji koja zahtijeva pozornost na sigurnost.

Apple Vision Pro postao je dostupan za kupnju u trgovinama i online od 2. februara 2024. Tako je još jedna od ideja mijenjanja čovjekove stvarnosti, ugledala svjetlo dana. Na ulicama se već mogu vidjeti korisnici ovog uređaja, koji pruža novu verziju života na dlanu. Zastrašujuće ili ohrabrujuće, prosudite sami nakon gledanja videa.