Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, vrijeđa Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane a posebno Bošnjake i međunarodnu zajednicu. Vidno je nervozan zbog blokade bankovnih računa i sredstava na njima, što je posljedica konkretnih mjera američke i evropske administracije i stavljanja na “crnu listu”.

Negiranje genocida u Srebrenici, javne uvrede na račun Šmita i Marfija, prijetnje Bošnjacima da će ih svesti na 25% teritorije, šta su drugo ako nisu raspirivanje vjerske, etničke i nacionalne mržnje. Takve prijetnje za govornicom Republičke Skupštine BiH je u oktobru 1991. izrekao Dodikov ideolog, ratni zločinac na doživotnoj robiji, Radovan Karadžić, najavljujući tako agresiju na suverenu i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima.

Tadašnje probosansko i bošnjačko političko rukovodstvo na čelu sa Alijom Izetbegovićem je propustilo da aktivira državne mehanizme za pokretanje odgovornosti i suprotstavi rušilačkim silama. 

Poučeni bolnim iskustvom krvavih posljedica koje nam je donijelo neprocesuiranje Karadžića i drugih zločinaca u najavi, oni koji primaju plate trebaju ODMAH uraditi sljedeće:

  • Podnijeti tužbu za raspirivanje vjerske, etičke i nacionalne mržnje ispred predstavnika probosanskih partija u Skupštini RS-a, koji su i legitimni svjedoci izrečenog uz stenogram sa sjednice jer su ove prijetnje valjda prvo njih pogodile kad su ih čuli.
  • Probosanske partije u vijeću ministara (SDP, NS i NiP), sva tri državna ministra (ministar transporta Forto, ministar odbrane Helez i ministar vanjskih poslova Konaković) moraju odmah zalediti svoj rad i zaustaviti donošenje bilo kakvih odluka (pogotovo finansijskih) dok se Dodik javno ne izvine za uvrede, uz obavezno pokretanje krivične prijave pred Tužilaštvom BIH, jer su se valjda i oni zabrinuli na javno izrečene prijetnje.
  • VSTV na čelu sa Halilom Lagumdžijom treba HITNO pokrenuti monitoring rada državnog tužilaštva u predmetima negiranja genocida u Srebrenici i visoke korupcije po ugled i štetu Bosne i Hercegovine i ukoliko uoče nepravilnosti da odmah pokrene i realizuje smjenu odgovornih nosilaca pravosudnih funkcija i pokretanje postupaka za utvrđivanje odgovornosti. 
  • Hitno organizovati PROBOSANSKI kongres, (u hotelu Holiday zbog višestruke simbolike jer se tu branila ideja jedinstvene bosanske države, a poražena ideja Karadžićevog, Dodikovog i Izetbegovićevog sna o bošnajčkom begovatu na 25% teritorije).
  • Na kongresu donijeti zaključak da se u roku od godinu dana donesu svi potrebni zakoni i ispune preuzete obaveze iz pristupnih pregovora sa posebnim akcentom na POGLAVLJE 23 vladavina prava.
  • Ukoliko za godinu dana odgovorni huškači ne budu procesuirani i izbačeni iz politike, pokrenuti državni referendum o izjašnjavanju: DA LI STE ZA UKIDANJE ENTITETA I DONOŠENJE USTAVA ZA JEDINSTVENU DRŽAVU BOSNU I HERCEGOVINU, ZAJEDNICU SVIH GRAĐANA I RAVNOPRAVNIH NARODA I NARODNOSTI?
  • Ukoliko ova aktualna vlast nema petlju za sprovođenje ovih zahtjeva onda Šmidt treba proglasiti vanredne izbore i dati priliku onim snagama koje će se konačno suprotstaviti rušiteljima naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Pošto živimo u “apsurdistanu” zemlji onih koji puno pričaju a malo rade, ovo je ujedno i putokaz svim pojedincima i grupama za pokretanje vlastith akcija u cilju odbrane domovine, samo što tad ne treba zaboraviti ocijeniti ulogu i djelo onih koji primaju platu za odbranu domovine a ne čine ništa! 

piše dr.sc. Edin Garaplija

By admin