Nakon što su u decembru svi svjetski mediji prenijeli vijest o zatvaranju Eiffelovog tornja, zbog štrajka radnika, od danas je najviši toranj u Parizu ponovo zatvoren, iz istog razloga. Ovu informaciju saopštio je sindikat, kako prenosi AFP (Agence France-Presse).

Danas, 19. februara postavljena je tabla koja obavještava posjetioce da je Eiffelov toranj zatvoren jer radnici stupaju u štrajk, zbog finansijskog upravljanja spomenikom od strane grada, zatvarajući spomenik za javnost tokom druge sedmice francuskog školskog raspusta. Sindikati operativne kompanije Eiffelovog tornja, “CGT” i “Force Ouvriere” kažu da je grad, koji je vlasnik 99% tornja, potcijenio troškove i precijenio prihode, a nagovještavaju i prijetnju štrajkom tokom Olimpijskih igara, koje se trebaju održati u Parizu od 26. jula do 11. augusta.

Izvor: Kiran RIDLEY / AFP © Kiran Ridley / AFP

Štrajk, koji je pozvan u znak protesta zbog načina na koji se spomenikom finansijski upravlja, mogao bi biti produžen, rekli su iz sindikata. Ovo je drugi štrajk na Ajfelovom tornju u roku od dva mjeseca iz istog razloga. Sindikati su kritizirali operatera “SETE” zbog njegovog poslovnog modela za koji kažu da se zasniva na prenapuhanoj procjeni budućeg broja posjetitelja, dok potcjenjuju troškove izgradnje.

Eiffelov toranj, najpoznatija znamenitost Pariza, godišnje privlači skoro sedam miliona posjetilaca, od kojih su oko tri četvrtine stranci, navodi se na sajtu. Tokom pandemije Covida broj je naglo opao zbog zatvaranja i ograničenja putovanja, ali se oporavio na 5,9 miliona u 2022. godini. Očekuje se da će broj posjetilaca Pariza porasti ovog ljeta jer je francuski glavni grad domaćin Olimpijskih igara.

U zajedničkoj izjavi, sindikati “CGT” i “FO” pozvali su grad Pariz “da bude razuman sa svojim finansijskim zahtjevima kako bi osigurao opstanak spomenika i kompanije koja njime upravlja”. S druge strane, vlasnicima ulaznica savjetovano je da provjere web stranicu prije nego što se pojave ili da odlože posjetu. Od vlasnika e-ulaznica zatraženo je da provjere svoju e-poštu za sve dodatne informacije., prenosi AFP.

Članak je preuzet sa france24