Od 21. do 23. juna 2024. godine, održano je osmo izdanje Vučko Traila, najpoznatije trail utrke u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnji Vučko Trail okupio je rekordan broj trkača.

Učesnici su birali između četiri staze koje su imali na raspolaganju: Crna staza, Crvena staza, Plava staza i Zelena staza. Trka je održana na izletištu Javorov Do na Bjelašnici, a njih 1.026 iz čak 29 zemalja upriličilo je ovaj događaj.

Od ukupnog broja učesnika, njih 892 uspjelo je završiti trku u vremenskom roku.

Crna staza

Crna staza sa dužinom od 105 km ujedno je bila i najduža na ovogodišnjem Vučko Trailu. Njen uspon bio je 5.800 metara, a priprema ove staze trajala je 8 godina.

Dužina od 105 kilometara uopšte nije mali zalogaj tako da su svi takmičari koji su koračali ovom stazom, morali zadovoljiti određene uvjete, a to su: minimalno 470 ITRA performans indeks bodova, uspješno završena Crvena staza Vučko Trail i pozitivno mišljenje komisije takmičenja na upit i zahtjev takmičara.

Foto: Vučko Trail – Crna staza

Crvena staza

Nešto jednostavnija od Crne staze, sa dužinom od 60 kilometara i elevacijom od 3.700 metara jeste Crvena staza. Obuhvatila je stare puteve Bjelašnice, kanjon Rakitnice i oštri greben Visočice.

Na stazi su se našli i prelijepi pejzaži kao i stećci koji su uljepšali cjelokupan doživljaj takmičara. Trail otprilike predstavlja putanju koju su naši preci prelazili svakodnevno, ganjajući ovčice po proplancima. Nakon savladavanja Crvene staze, takmičarima je dodijeljeno 3 ITRA boda.

Foto: Vučko Trail – Crvena staza

Plava staza

Sa dužinom od 40 kilometara i usponom od 1.800 metara, Plava staza donijela je 2 ITRA boda svakome ko je uspješno prešao cjelokupan put. Trail ima umjereniju kilometražu, ali istovremeno i pruža uzbuđenje, avanturu, predivne poglede te zahtijeva određeni napor.

Selo Lukomir, Studeni potok i “tragovi aždahe” daju poseban doprinos. Za one koji ne znaju, “tragovi aždahe” podrazumijevaju potok koji je teče kroz Studenu dolinu. Po legendi, aždaha je stalno napadala i jela seljane s tog područja. Kada su se sklonili na brdo Pošiljak i zajedno sa hodžom počeli moliti da aždaha nestane, njihova molitva bila je uslišena jer je aždaha ostala okamenjena u stijeni.

“Tragovi aždahe”
Foto: Vučko Trail – Plava staza

Zelena staza

Najjednostavnija na ovogodišnjem Vučko Trailu bila je Zelena staza dužine 13 kilometara. Njen uspon bio je znatno manji od ostalih staza, a iznosio je 610 metara.

Put kojim ide ova staza pogodan je i za trčanje. Odlična je za početnike, one koji imaju želju da se okušaju u ovoj aktivnosti ili da odrade malo zahtjevniji trening.

Foto: Vučko Trail – Zelena staza