Volkswagen je jedan od prvih velikih proizvođača koji je uveo ChatGPT u svoja vozila kroz saradnju sa tehnološkim partnerom Cerence. Iz Volkswagena dugo govore o integraciji ChatGPT-a, koja je sada konačno stigla i obećava da će unaprijediti iskustvo vlasnika automobila njemačkog brenda. Tehnologija je sada dio svih modela iz ID. porodice, ali i novog Golfa, Tiguana i Passata.

Kai Grünitz, član Upravnog odbora brenda odgovoran za razvoj kazao je da su njihovi proizvodi inovativni, te da imaju dugu tradiciju demokratizacije tehnologija.

“Volkswagen ima dugu tradiciju demokratizacije tehnologija. Kao veliki proizvođač, pravimo ove tehnologije dostupnim velikom broju ljudi. Besprijekornom integracijom ChatGPT-a u pozadinu našeg glasovnog asistenta, sada nudimo vozačima priliku da koriste ovu umjetnu inteligenciju na dnevnoj bazi, naglašavajući na taj način koliko su naši proizvodi inovativni.”

Trenutni Volkswagen modeli već omogućavaju korisnicima da kontrolišu sisteme infotainment, navigacije i kontrole klime koristeći IDA online glasovni asistent. Vozilo također može odgovoriti na pitanja o raznim temama.

Ali s uvođenjem ChatGPT-a, mogućnosti su se značajno proširile na primjer, AI može pružiti informacije o turističkim atrakcijama, izvještavati o prošlim fudbalskim turnirima ili pomoći u rješavanju matematičkih zadataka. Sve ovo funkcioniše intuitivno, vozač jednostavno razgovara sa asistentom na prirodnom jeziku i nema potrebe da skida pogled sa puta.

Pored toga, vozači uopće ne trebaju kreirati novi profil niti preuzeti novu aplikaciju, dovoljno je samo da izgovore “Hello IDA” ili da pritisnu dugme na upravljaču. Međutim, zasad je ChatGPT dostupan samo na nekoliko jezika uključujući engleski, španski, češki i njemački.

Iako će biti brige za privatnost i sigurnost, iz Volkswagena kažu da ChatGPT “ni u jednom trenutku nema pristup podacima vozila”, dok se informacije šalju anonimno ChatGPT-u samo ako Volkswagenov sistem ne može odgovoriti na upit. Njemačka kompanija je dodala da se pitanja i odgovori automatski uklanjaju kako bi informacije ostale privatne i povjerljive.