Revanš utakmica četvrtine finala Kupa BiH u fudbalu koja je odigrana na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u glavnom bh gradu sasvim sigurno ostat će upamćena po prekidu koji su izazvali rukovodstvo Fudbalskog kluba „Sarajevo.“ Nezadovoljni suđenjem, ušli na teren i u sudijskog nadoknadi vremena izazvali prekid susreta.

U tom trenutku F.K. Borac iz Banjaluke vodio je rezultaton 2:1, a s obzirom da je prvi susret u Banjaluci završen 0:0, Borac je bio na korak od trijumfa i plasmana u polufinale. Kulminacija je ovo dešavanja u fudbalu u našoj zemlji koji je od osnivanja izložen konstantnim sumnjama u rezultate i regularnost kompletnog takmičenja.

Pompezno nazvano „Premijer liga“ od svog starta bila je sve, samo ne prvenstvo koje se može pohvaliti regularnošću. Ne mali broj rezultata koji su blago kazano čudni, sudijskih režija koje su umnogome diktirale plasman ekipa. Ko je imao svoje ljude u Savezu, taj je vedrio i oblačio i režirao prvenstva i kup onako kako to nekome odgovara u datom momentu. I to već decenijama traje. Neregularnost je opšti opis većine utakmica u ovoj zemlji, ali bez obzira na to prvenstva se održavaju. Na pitanje šta radi Evropa koja je itekako upoznata sa zbivanja u ovdašnjem fudbalu, odgovor je skoro pa ništa. Sinoćnji susret na Koševu samo je još jedan u nizu u kojima je glavno obilježje sudije i njihove odluke. Sama utakmica imala je svoj uvod po saznanju da će glavni sudija biti Nateo Musa, koji je na utakmici ova dva kluba odigranoj jesenas priznao gol Borca koji je postignut iz, blaga kazano, sumnjive ofsajd pozicije. Bila je to uvertira koja je podgrijavala sumnje u regularnost utakmice.

Kompletan tok susreta bio je pun naboja, što je i razumljivo s obzirom na rivalitet protivnika kao i momenat mogućnosti plasmana u polufinale Kupa BiH. Svoju sumnju u regularnost sudijske trojke na čelu sa Mateom Musom iskazao je i trener Sarajeva Simon Rožman, što je dodatno podgrijalo atmosferu među pristalicama bordo boje. Sam susret bio je svakako pun nervoze koju je dodatno podgrijavao sudija Musa svojim nepotrebnim sjeckanjem igre, ali nije uticao na rezultat koji je bio na semaforu do prekida utakmice. U svijetlu kompletnih dešavanja na stadionu Asim Ferhatović, treba dodati i neke nepobitne faktore. Mnogi su rezignirani dešavanjima u domaćem fudbalu dali podršku potezu rukovodstva F.K. Sarajevo u smislu da bi i drugi klubovi trebali slijediti primjer sa Koševa. Mišljenja su to onih koji smatraju da je došlo do grla i da se nešto mora mijenjati. Drugi pak smatraju da je ovaj potez rukovodstva tima sa Koševa nemjerno isceniran. Naime rezultati F.K. „ Sarajeva u proljetnom dijelu prvenstva su veoma loši. Osvojen je veoma mali broj planiranih bodova koji su klub udaljili od borbe za titulu koja je najavljivana prije početka sezone.

Veliki apetiti manifestovani su kroz dovođenje ogromnog broja „pojačanja“ koja nisu adekvatno odgovorila zadatku. Kulminacija nezadovoljstva su porazi od posljednoplasirane Zvijezde 09, a nakon toga i veoma bolan poraz u gradskom derbiju od „ Željezničara“ na Grbavici 3:0. Treba tome dodati da tim sa Koševa nema niti jedne jedine pobjede u proljetnom dijelu sezone, niti u kupu niti u prvenstvu. Uključeni su alarmi, a klub je svoj spas vidio u Kupu BiH i osvajenjem istog. Ali pratioci dešavanja u ovdašnjem fudbalu pa i neki ljubitelji Bordo boje, javno su iznijeli svoja mišljenja nakon sinoćnje utakmice. Ista idu u pravcu razmišljanja da je sve bilo izrežirano od strane rukovodstava F.K. Sarajevo“ . Takva razmišljanja potkrepljuju činjenicom da je Sarajevo ponovo nadigrano od Borca i da bi novi porazi i ispadanje iz Kupa BiH mogli izazvati ozbiljne probleme rukovodstvu ekipe sa Koševa. Zašto prekid u dubokoj sudijskoj nadoknadi samo je neko od pitanja toretičara. Jedno je sasvim sigurno, pokušalo je rukovodstvo Sarajeva izazvati namjerno prekid ili ne, loša forma i ogroman novac, za uslove ovdašnjeg fudbala, uložen sada se pokazalo u upitna pojačanja, rezultirali su dodatnim nezadovoljstvom navijača koji su se tek nedavno vratili nakon bojkota zbog trenera Mirze Varešanovića i direktorice kluba Ajle Alimanović. Usput sve su glasnije informacije da spomenuta nikad nije ni otišla iz kluba.

Ipak ono što slijedi nakon sinoćnjeg poteza rukovodstva F. K. Sarajevo su drakonske kazne koje će po pravilniku Fudbalskog saveza BiH biti primjenjene. Oduzimanje 3 do 12 bodova, ogromne novčane kazne samo su dio  epiloga sinoćnjeg napuštanja terena. 

By admin