Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo realizuje projekt “Stazom sjećanja 11 541…” s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade grada, koja je ujedno i najduža u modernoj historiji čovječanstva. Tako danas prolaznici ulicom Ferhadijom u Sarajevu mogu vidjeti poredane cipele s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade.

Iz Memorijalnog centra Sarajevo pozivaju sve građane da se priključe ovoj akciji. “Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva.”

Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5.4.2024. godine. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio “Staze sjećanja” koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman.

“Sarajevo je grad heroj koji je preživio opsadu najdužu u modernoj povijesti svijeta. 1425 dana građani ovog grada su ubijani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, projektom ‘Stazom sjećanja’ nastoji da oda počast svim nevino ubijenim građanima, ali i herojskoj borbi i odbrani glavnog grada, tom čudu bosanskog otpora i antifašističkoj ideji i nasljeđu ovoga grada i države.”, rekao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo.

Kulanić je još jednom pozvao sve građane da doniraju cipele, ali i da se odazovu u što većem broju i volontiraju. “Ovim putem želim da pozovem sve građane Kantona Sarajevo da svojim učešćem  daju doprinos kolektivnoj izgradnji kulture sjećanja i sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva. Cipele za projekt ‘Stazom sjećanja’ građani mogu da doniraju na području svih devet općina Kantona Sarajevo kako bismo na dostojanstven način obilježili 5. april – Dan opsade grada Sarajeva. Pozivamo sve građane da nam se u što većem broju odazovu i volontiraju na ovom projektu, kako prilikom postavljanja cipela isto tako i u samim pripremama.”

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima:

  • Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94
  • Općina Centar Sarajevo:  ul. Skenderija br.10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište
  • Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža
  • Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5
  • Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca
  • Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb
  • Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14
  • Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište

Sve informacije u vezi s projektom „Stazom sjećanja 11 451…“ možete da pronađete na web stranici Memorijalnog centra Sarajevo (https://www.mcsarajevo.ba/)  ili na njihovim društvenim mrežama.