Mnogi ljubitelji sportskih dešavanja smatraju da je i u sportu, kao i u svim drugim segmentima u Bosni i Hercegovini prisutna politika.

Fudbalski klub Borac iz Banja Luke osvojio je titulu prvaka Bosne i Hercegovine u sezoni 2023/24. WWin lige BiH. Zasluženost titule je ono s čime se mnogi ne slažu. Razlog jesu mnoge utakmice na kojima su sudije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine „namiještali“ rezultat u korist banjalučke ekipe.

Od 2020. godine, na mjestu predsjednika NFSBiH nalazi se Vico Zeljković, inače bivši predsjednik fudbalskog kluba Borac. Zeljković je tu poziciju u banjalučkom klubu vršio od 2018. godine. Nakon što je imenovan za predsjednika NFSBiH, dao je sljedeću izjavu:

Svom nasljedniku ostavljam stabilan i finansijski siguran Borac, sa odličnom perspektivom i svijetlom budućnošću. Odlazim veoma zadovoljan nakon što sam ispunio svoja obećanja, u trenutku kada smo vratili veliku većinu dugova koji su godinama onemogućavali normalno funkcionisanje kluba, napravili respektabilnu ekipu, izborili plasman u Evropu i stvorili sve preduslove za juriš na titulu šampiona. Moj odlazak ni na koji način neće poremetiti funkcionisanje kluba koji je na stabilnim nogama i sa kvalitetnim ljudima, a ja ću i kao predsjednik saveza uvijek biti na raspolaganju Borcu, kao i svim drugim klubovima u BiH, s obzirom da mi to omogućava pozicija predsjednika FS RS, a u budućnosti i prvog čovjeka bh. fudbala“, rekao je Zeljković za portal Reprezentacija.ba.

Zeljkovićeva konstatacija da će „kao predsjednik saveza uvijek biti na raspolaganju Borcu“, mač je sa dvije oštrice, ukoliko uzmemo u obzir stavove javnosti o suđenju u WWin ligi.

Mensur Dogan o zasluženosti titule prvaka BiH

U emisiji Polis na TVSA gostovao je Mensur Dogan, bivši direktor Akademije Sarajeva i trenutni strateški savjetnik kluba iz Druge lige FBiH, NK Ilijaš. Tom prilikom Dogan je rekao kako dijeli mišljenje mnogih da je Borac osvojio titulu prvaka uz veliku pomoć sudija.

Borac je prvak, ali ja se slažem sa mišljenjem većine sportske javnosti, uz dobru pomoć sudija. Da li bi bio prvak bez toga, nemoguće je reći, ali imaju dobru ekipu. Sigurno su odigrali nekoliko dobrih utakmica i pokazali da imaju kvalitet, ali sudijska pomoć ne dozvoljava da procijenite njihov kvalitet na objektivan način. Pogotovo u odlučujućim utakmicama, pred sami kraj prvenstva, sudije su pravile tako katastrofalne greške protiv njihovih protivnika, da je to napravilo prevagu i donijelo Borcu titulu. Objektivno gledajući, sa čisto taktičke i stručne strane, smatram da je ligu najbolje igrao Zrinjski“, rekao je Dogan na gostovanju u emisiji Polis.

Screenshot: YouTube

Momčad Borca ima veliku odgovornost u narednoj sezoni, da pokaže da li im je pehar došao u ruke isključivo njihovom zaslugom ili su Dogan i njegovi istomišljenici ipak u pravu.

Isječak intervjua sa Mensurom Doganom pogledajte u nastavku:

Izvor: YouTube