U Banjaluci je 7. maja svečano otvorena džamija Arnaudija, posljednja obnovljena džamija, od ukupno 16 porušenih u ovom gradu tokom rata. Srušena je na današnji dan 1993. godine, a njena obnova je trajala sedam godina i koštala oko šest miliona maraka.

“Važno je da svaka džamija i svaka crkva u Bosni i Hercegovini budu obnovljene, jer to je ono što vuče ljude da se vrate u svoje domove. Bogomolje nas okupljaju. Zbog toga je izuzetan značaj otvaranja ove lijepe Arnaudije.”, izjavio je jedan od posjetilaca na otvaranju.

Glavni imam Medžlisa Banjaluka, Muamer Okanović rekao je da otvaranje vrata Arnaudije za vjernike i sve dobronamjerne ljude utiče na to da i Banjaluka postane ono što i treba biti, grad koji je otvoren ka različitostima.

Gradonačelnik grada na Vrbasu Draško Stanivuković na ceremoniji otvaranja džamije je poželio da ona vjernicima i u narednim vjekovima bude za molitvenu upotrebu. Istakao je da “ne vjeruje u čovjeka koji ruši svetinje i bogomolje” uz poruku da nema tuđih svetinja već da su “sve svetinje naše”.

“Ona nije samo bogomolja, ona je i most zato što je ona posljednja džamija koja je morala biti obnovljena kako bismo postali bliži jedni drugima”, riječi su Stanivukovića.

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik također je bio prisutan na otvaranju džamije, te poručio kako na ovim prostorima može da živi mir, podrška, razumijevanje i da je najvažnije da se gradi mir. Također je dodao da je ono što se desilo prije 30 godina bila greška, čin bezumlja i da se ne može dovesti u pitanje ovakva bogomolja.

“Vjernicima muslimanima želim da čestitam ovaj dan, a da ovaj ponovo izgrađeni prelijepi objekat živi kroz vjekove. Želim da vjernici ovo koriste u miru. Jedino što nam preostaje je da mirno proživimo. Neka vam je ova džamija srećna, neka posluži za molitve, svim dobrim ljudima bez obzira na vjeru i naciju.”, rekao je Dodik i poručio da mogu računati na inistitucije RS-a.

Artefakti i fragmenti srušene Arnaudije pronađeni su, po riječima Okanovića, na više lokacija, te prikupljeni, a neki od njih su ugrađeni u obnovljenu džamiju, na sličan način kako je to urađeno i tokom obnove Ferhat-pašine džamije koja je svečano otvorena 2016. godine.

Kruna ulaznog portala na minberu džamije Arnaudije je izvađena iz Vrbasa i vraćena tamo gdje je bila vijekovima.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Arnaudija je poznatija kao “sestra džamija” Ferhat-pašine (Ferhadija) džamije u Banjaluci i nalazi se na popisu svjetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

U Bosni i Hercegovini se 7. maja simbolično obilježava Dan džamija.

Tog datuma je 1993. godine srušena Ferhadija u Banjaluci, najstarija džamija u Bosni i Hercegovini, izgrađena 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu.

Ferhadija je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine 1950. godine, a kasnije i na UNESCO-ovu Listu spomenika svjetske baštine.

U Bosni i Hercegovini je do 1992. godine bilo 1.144 džamije, prema podacima Islamske zajednice u BiH. Tokom rata je od 1992. do 1995. godine srušeno njih 613, kao i stotine drugih islamskih objekata.

Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske i ostalih paravojnih srpskih snaga srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće odbrane 80 džamija., prenosi Radio Slobodna Evropa.