FILE PHOTO: Bosnian Serb leader Milorad Dodik attends a meeting with Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, May 23, 2023. Sputnik/Alexey Filippov/Pool via REUTERS/File Photo

“Otići ću u Sud BiH i pozivam naše ljude i moje saradnike da ostanu kod kuće. Ono što je do sada bilo jeste da su se ljudi sami okupljali kako bi me podržali”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Za šta se Dodik tereti?

Dodik je optužen da je kao predsjednik RS-a donio 7. jula donio Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona objavljivanju zakona i drugih propisa RS.

Izmjene zakona je izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata, na sjednici 21. juna 2023. godine.

Prema tim izmjenama, odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta neće se objavljivati u Službenom glasniku RS i primjenjivati u ovom entitetu. Dodik je optužen i da je 7. jula donio još jedan Ukaz, o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je Narodna skupština RS usvojila 26. juna 2023. godine.

Sukob Dodika i Schmidta

Sud je odbio tri prigovora branilaca Dodika i Lukića. Branioci su, pored ostalog, tvrdili da su Dodik i Lukić “optuženi za nepostojeće krivično djelo”. To djelo propisano je članom 203a, Krivičnog zakona BiH, koji je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo 1. jula 2023. godine iskoristivši Bonske ovlasti.

Izmjene Krivičnog zakona BiH su objavljene u Službenom listu BiH i time su stupile na snagu, a Tužiteljstvo i Sud BiH nadležni su za djela propisana tim državnim zakonom. Dodikova i Lukićeva odbrana tvrde da Schmidt nije visoki predstavnik, jer nije potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a, te da zato nije mogao nametnuti izmjene Krivičnog zakona BiH po kojima su optuženi.

Schmidta je imenovalo Vijeće za provedbu mira (PIC) u maju 2021. godine. Zapadne zemlje koje su članice PIC-a, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, smatraju da potvrda Vijeća sigurnosti UN-a nije potrebna. Rusija, koja više ne sudjeluje u radu PIC-a, te Kina tvrde suprotno.

Protesti pred usamljenim Dodikom

Lider političkog pokreta “Vjera narod država” Sanin Musa priprema okupljanje svojih pristalica ispred Suda BiH u ponedjeljak, 5. februara, povodom nastavka suđenja Dodiku i okupljanja Dodikovih pristalica pred Sudom BiH koji su dosada pod izgovorom podrške Dodiku slali provokativne poruke.

Musa je na društvenim mrežama najavio okupljanje protiv onih koji dolaze “javno četnikovati po Sarajevu”. Musa je na Facebooku naveo da je cilj skupa, prije svega, da se zabrani okupljanje osoba koje daju podršku Dodiku tokom njegovih ročišta pred Sudom BiH.

Dodik je rekao da će “naravno otići” u Sud BiH.