Izraelska ofanziva na Rafu vjerovatno će ubiti više civila i provodi se uprkos izričitim upozorenjima država članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, rekao je u utorak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

“Ofanziva na Rafu ponovo je počela, uprkos svim zahtjevima međunarodne zajednice, SAD-a, država članica Evropske unije, te sviju koji traže od Netanyahua da ne napada.”, rekao je Josep Borrell novinarima.

“Bojim se da će ovo opet izazvati mnogo žrtava, civilnih žrtava. Što god oni rekli.”, rekao je i dodao da u Gazi nema sigurnih zona, javlja Reuters.

Izraelski dužnosnik rekao je da u Gazi nije dogovoren prekid vatre, nakon što je Hamas 6. maja rekao da je prihvatio prijedlog egipatskih i katarskih posrednika u sukobu između Izraela i Gaze.

Kazao je također da je prijedlog koji je Hamas prihvatio “omekšana” verzija egipatskog prijedloga, koji uključuje “dalekosežne” zaključke koje Izrael ne može prihvatiti.

“Čini se da je ovo prevara s ciljem da Izrael izgleda kao strana koja odbija dogovor”, rekao je izraelski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Ranije je Hamas, kojeg EU i SAD smatraju za terorističku organizaciju, rekao da je njegov šef Ismail Haniyeh obavijestio katarske i egipatske posrednike da je grupa prihvatila njihov prijedlog o prekidu vatre. U saopštenju nisu navedeni detalji sporazuma.

Sjedinjene Države proučavaju Hamasov odgovor na prijedlog o prekidu vatre i o tome će razgovarati sa saveznicima na Bliskom istoku u narednim satima, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

“Mogu potvrditi da je Hamas dao odgovor. Mi sada razmatramo taj odgovor i razgovaramo o njemu s našim partnerima u regiji”, rekao je Miller u ponedjeljak popodne.

Nije bilo uspješnog dogovora o prekidu vatre u Gazi od jednosedmične pauze u novembru. Tek nekoliko dana u toku mjeseca Ramazana, o čemu smo pisali u tekstu.

Hamasova objava sporazuma došla je nekoliko sati nakon što je Izrael naredio evakuaciju dijelova Rafe, grada na južnom rubu Gaze koji je služio kao posljednje utočište za oko polovicu od 2,3 miliona stanovnika Gaze.

Prethodno je 5. maja u Kairu bez napretka završen sastanak predloženom primirju povezanom sa oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je u nedjelju da Izrael ne može prihvatiti zahtjeve islamističkog pokreta prije bilo kakvog sporazuma, posebno o oslobađanju svojih talaca otetih 7. oktobra u Izraelu.

S druge strane, Hanije je optužio Netanjahua da “sabotira napore posrednika” u cilju postizanja primirja.

Izraelski mediji 6. maja su izvijestili da je izraelska vojska naredila Palestincima koji žive u četvrtima u istočnoj Rafi, u blizini ograde s Izraelom, da se evakuišu iz tog područja.