Izbor sudije Ustavnog suda BiH podigao je veliku prašinu. Da li je Marin Vukoja sposoban da obavlja tu funkciju, ko će ga podržati, a ko ne?, samo su neka od pitanja koja su se provlačila u medijima. Suada Halilović, predstavnica NiP-a u Parlamentu Federacije BiH, pretrpjela je ozbiljne uvrede i prijetnje samo zato što je podržala kandidaturu Vukoje.

U intervjuu za naš portal, Suada je ispričala sve o prijetnjama i uvredama koje su i ranije stizale na njen račun, pritiscima javnosti, a osvrnula se i na položaj žena na našoj političkoj sceni.

Reakcije na podržavanje kandidature Marina Vukoje

Podržali ste kandidaturu Vukoje i kao rezultat su Vam upućene brutalne uvrede. S obzirom na to da niste jedini koji ste podržali njegovu kandidaturu, smatrate li da ste napadnuti jer ste žena?

“Da, uvrede koje sam dobila putem privatnih poruka i društvenih mreža su zaista bile brutalne, van okvira normalnog ponašanja. Brojni portali i profili na društvenim mrežama su dijelili fotografije svih zastupnika koji su glasali za prijedlog da se u Ustavni sud BiH imenuje Marin Vukoja sa etiketom “izdajnika ove države””, kazala je Halilović te dodala:

“Siptomatično je što su napade opasne po život dobile dvije mlade zastupnice Naroda i pravde. Dakle, od svih zastupnika, a bilo ih je 51, razni portali i botovi su targetirali dvije zastupnice Naroda i pravde. Sve se to odigralo pod plaštom vjere i patriotizma. Istinski vjernik nikada ne bi vrijeđao i upućivao prijetnje jednoj ženi.”

Kako kaže, do sada nije upratila da je neko od kolega bio napadnut. Smatra da su, između ostalog, i njen konkretan rad i upućivanje inicijativa, jedan od razloga zašto je i prošle godine bila meta uvreda.

“Nisam do sada upratila da je iko od muškaraca dobio ovakve prijetnje pa bi se moglo reći da su prijetnje upućene iz tog razloga jer sam žena koja je, ne tako davno, ušla u politiku sa namjerom da aktivno sudjeluje u popravljanju stanja našeg društva. Moj rad u pogledu upućivanja konkretnih inicijativa i zastupničkih pitanja je aktivan pa možda je i to jedan od dodatnih razloga i prošlogodišnjeg napada kolege Sanela Kajana, a i ovaj za imenovanje Marina Vukoje u US BiH.”, ističe ona.

Pojasnila je i da imenovanje Marina Vukoja smatra urađenim u skladu sa svim procedurama.

“Ustavni sud BiH je možda i najznačajnija institucija u našoj državi, čuvar naše imovine. Njegovim imenovanjem smo otkočili rad Ustavnog suda koji je donedavno brojao preko 7000 neriješenih predmeta. Ovdje se radilo o pokušaju nastavka disfunkcionalnosti ovakve jedne institucije u BiH od strane opozicije.” 

Položaj žena na političkoj sceni

Iako se u posljednje vrijeme povećava broj žena koje se aktivno bave politikom, i dalje postoji diskriminacija. Neki smatraju da žene nisu dovoljno sposobne uraditi isti posao kao muškarci.

“Diskriminacija žena u politici je dugogodišnjeg karaktera, ali evo mi smo je pokušali ispraviti na način da smo prvi put u historiji izabrali ženu kao predsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Žao mi je što je naša uvažena kolegica zbog zdravstvenih razloga morala napustiti tu poziciju, ali se nadam da ćemo praksu pružanja prilika ženama za angažman u politici nastaviti pružati i u budućnosti.” 

Dodala je da je pozicioniranje žena na listama Naroda i pravde odličan primjer za smanjivanje diskriminacije žena u politici.

“Taj princip je omogućio da mi danas u Predstavničkom domu imamo više žena nego muškaraca koji predstavljaju ideje i principe te stranke ispred koje su izabrani. U Klubu Naroda i pravde, uključujući predstavnika Stranke penzionera i predstavnicu POMAK-a iz Krajine, imamo pet žena i tri muškarca. Dakle, jedini klub u Parlamentu FBIH koji ima više žena nego muškaraca.” 

Iskreno se nada da će i ostali politički akteri u Federaciji u budućnosti pružiti priliku ženama jer žene su pokretač brojnih pozitivnih promjena u našem društvu. Kako kaže, nada se da napadi muškaraca nisu razlog njihove sujete i straha od uspjeha ženske populacije.

“Biti sujetan prema jednoj ženi, majci, predstavlja ozbiljan problem za tu osobu. Žena je stub našeg društva pa se shodno tome prema njima moramo ponašati u skladu sa tim.”

Prijetnje i pritisak javnosti

“Svaku prijetnju treba shvatiti ozbiljno, što nije bio slučaj do sada pa za posljedicu imamo ovoliku stopu femicida u BiH.”, mišljenje je Suade koja kaže da iz tog razloga ne smatra da su ovo prijetnje u prazno.

“Ne smatram da su prijetnje samo na riječima jer se već određen vremenski period stvara narativ izdajnika od strane opozicije, a što prenose razni mediji pa i ovi koji su državni i koji bi trebali objektivno izvještavati građane.” 

Zbog novonastale situacije, zaštitu je potražila u institucijama BiH. “Svu potrebnu dokumentaciju sam im dostavila, sada je red na njih. Iskreno se nadam da će institucije države odgovoriti adekvatno ovom zadatku i pronaći način za adekvatno sankcioniranje onih koji upućuju uvrede i prijetnje opasne po život.” 

Kada je odlučila da želi biti politički aktivna, shvatila je da će pritisak javnosti biti gotovo uvijek prisutan.

“Samim ulaskom u političku arenu sam bila svjesna ovakvih pritisaka, ali kad imate čistu dušu i savjest u ovom poslu , to je nešto najvrijednije. Dodatni motiv za nastavak rada su i ovakve prijetnje jer ako su od svih zastupnika targetirali vas, to morate da shvatite kao kompliment jer očito se ne uklapate u njihov kalup viđenja žena u politici. Prošlo je vrijeme kada su žene bile uključivanje od strane političkih aktera kao brojka, danas žene sve jače i glasnije iskazuju svoj stav i mišljenje o pojedinim pitanjima.” 

Žena ženi mora biti podrška

Suada kaže da su najviše uvreda i prijetnji uputili pripadnici i simpatizeri trenutno opozicionih stranaka. Međutim, iako su to većinski muškarci, iznenadila se što se u tom krugu pronašla i koja žena.

“Zaista je bilo dosta uvreda i prijetnji. Ono što u ovom trenutku mogu sa sigurnošću reći je to da su većinskim dijelom bile upućene od strane muškaraca. Bilo je tu i nekolicina uvreda od strane žena što mi je posebno privuklo pažnju i dokazalo u kakvom društvu živimo i koja je potreba za konkretnim koracima.” 

“Žena ženi mora biti podrška i pružiti ruku u ovakvim situacijama jer možda već sutra ona može biti meta uvreda i prijetnji. Zato ne smijemo više dozvoliti da se u javnom prostoru izgovaraju i upućuju ovakve brutalne uvrede i prijetnje.”, zaključila je Halilović.

Jedna od poznatijih novinarki u našoj zemlji, Emela Burdžović, je na svom Facebook profilu kritikovala tekst objavljen na portalu Senzor.ba u kojem se najstrašnije osuđuje Suada zbog podrške kandidata Vukoje. Autor teksta je čak napisao: “Aferim, Suada, želimo ti da doživiš patnje logoraša koje je tvoj šef, Dragan Čović, izrabljivao u firmi Soko!”

Emela je uz dijeljenje članka napisala:

“Zgrožena sam ovim tekstom koji potpisuje izvjesni Muhamed Mahmutović. Bez namjere da branim ili kudim vlast zbog imenovanja Vukoje, ja sam užasnuta da jedna osoba ovako hladno poziva da se na stub srama stavi druga osoba zbog odluke o tom imenovanju. Postoji milion načina da propitujete i kritikujete takvu odluku bez da pozivate na nasilje, ali… Dok mi i dan i noć pričamo o nasilnom društvu, o femicidu, ubijanju djece, djeci ubicama i nasilnicima, jedan valjda odrasli čovjek bez imalo stida i osjećaja odgovornosti poziva na razapinjanje ove žene, za koju nikad nisam čula do sada, i na kraju joj poručuje: Aferim, Suada, želimo ti da doživiš patnje logoraša koje je tvoj šef, Dragan Čović, izrabljivao u firmi Soko! Za mene je ovo jezivo. Jezivo!!! Rekla bih nedopustivo, ali očito je dopustivo jer šutimo i puštamo.”

Izvor: https://www.facebook.com/emela.burdzovic