Rajku Đulić smo opazili ispred zgrade Općine Novi Grad u Sarajevu kako drži transparente. Na njima je između ostalog pisalo “Ko preknjižava moju imovinu?”. Kako bismo se upoznali s njenom životnom pričom i situacijom zbog koje je primorana dolaziti u općinu s transparentima, porazgovarali smo s njom. Evo šta nam je Rajka ispričala.

“Transparenti govore koliko je Općina Novi Grad nepravedno postupila prema meni. 2002. godine sam kao povratnik došla na svoju imovinu, koju sam napustila 1992. zbog ratnih dešavanja na koja nisam ni 1% uticala niti ih izazvala”, započinje Rajka razgovor pokazujući nam transparente.

Rajka nam je opisala kada su njeni roditelji kupili imovinu i šta su to sve osim kuće imali na tom zemljištu. Međutim, kada su se vratili iz izbjeglištva situacija je bila drugačija.

“Imala sam stare roditelje i morala sam nešto učiniti, otišli smo u izbjeglištvo da bi se nakon 10 godina priličnog jada i čemera vratili na svoju imovinu. Tada je bila prilično porušena i uništena. Posjedovali smo kuću sa dva stana koju smo kupili 1958. godine od Opštine Novo Sarajevo tada. Imali smo prilaz kući i imali smo jednu malu štalu.”, kazala je.

Ostala je samo štala

Kako nam je kazala do današnjeg dana ostala je samo ta štala i bila je jedino mjesto na koje se mogla vratiti. “Do današnjeg dana je ostala ta štala i jedino mjesto na koje sam mogla da se vratim, da imam krov nad glavom. Ja sam tu uselila sretna jer je to jedino moje.”

Ono što nas je zanimalo iduće jeste da li se obraćala nadležnim organima i šta se desilo s preknjiženom kućom i nemogućnosti prilaza, koje je naglasila kao probleme na svojim transparentima.

“Poštujući sve propise za povratnike konačno sam 2002. godine uselila u kuću prastarih vrata, krivih zidova, ali bila sam sretna jer sam bila na svome. Ne krivim nikoga jer nas je tako zadesilo sve. Nisam se mogla nadati da mi dvije godine od useljenja preknjiže imovinu.”

Komšija je na tom mjestu napravio kuću i od tada nema ni slobodan prilaz.

“Zatekla sam novog komšiju, koji je na tom mjestu napravio kuću. Ništa mi nije pomoglo niti molba da se skloni, ne da se ruši njegova kuća, ali da ja imam slobodan prilaz svojoj kući. Išla sam na sud i dobila presudu koja se odnosila na to da me odbiju i baš šikaniraju sa svih strana.”

Rajka smatra da je sve ovo interes nekoga iz općine, da su prodali njenu imovinu, vlasnika i uzeli za to novac.

“Mislim da je interes nečiji iz opštine najvjerovatnije. Prodali su moju imovinu i uzeli pare za to. Promijenili su parcele, vlasnika, sve. Druge komšije su nam dvorište uzele, a ja šta god uradim dobijem odbijenicu.”

Trenutna situacija

Trenutno živi u štali koja je sve što ima. Od općine je dobila u obliku donacije novi krov i prozore.

“Sada živim u kući koja je sanirana od opštine. Nakon godinu dana preko opštine sam dobila krov i prozore, a majstore smo sami platili. 2005. godine sam dobila sanaciju te male štalice koja je i dalje neuslovna, ali bolja je nego što je bila.”

Za kraj našeg razgovora Rajka je naglasila da se bezbroj puta obraćala nadležnima i upućivala molbe za razgovor s načelnikom koji je dolazio na zemljište 2017. godine.

“Bezbroj puta sam se obraćala organima općine i slala molbe da razgovaram s načelnikom da vidimo u čemu je roblem. On je čak dolazio 2017. godine i imala sam utisak da ga je situacija nasmijala, sladio se.”

Zajedno s Rajkom smo obišli njenu kuću koja se nalazi u Švrakinom Selu. Od krošnji drveta, pasa jako je neuslovna. Kada joj dolaze gosti vrlo često kažu da ih je strah i zovu je da izađe pred njih.

U našem razgovoru Rajka je više puta ponovila da dođemo na zemljište i vidimo jer je dan, pa nema potrebe da se bojimo. I sami smo se uvjerili da Rajka zajedno sa svojom sestrom živi u neuslovnom ambijentu, u štali koja je malo sređena i jedino što ima.

Zašto se Rajki preknjižava imovina i ko to radi? Bosna i Hercegovina očigledno nije zemlja za sve, kako mi to volimo kazati. Rođena Sarajka čiji su roditelji uredno kupili zemljište i živjeli u kući sa dvorištem i štalom, te normalnim prilazom, sve je to izgubila. Ostala je samo štalica i nada da će neko pomoći ovoj ženi i kazati joj makar zašto joj se oduzima imovina.