U srcu Baščaršije: Tip-Top – slastičarna koja već osamdeset godina čuva duh Sarajeva

U samom srcu sarajevske Baščaršije smjestila se slastičarna Tip-Top – kultno mjesto koje već više od osam decenija njeguje tradiciju, mirise i okuse djetinjstva. Njena najveća posebnost je boza – blago fermentisano piće koje generacije Sarajlija piju upravo ovdje, rame uz rame s limunadom, tahan-halvom, zimskim sladoledom i šampitom.

Priča Tip-Topa počinje 1939. godine, kada je Bekteš Bekteši iz Dragaša kod Prizrena doselio u Sarajevo i otvorio ovu skromnu slastičarnu. Danas, porodičnu tradiciju s istom strašću i poštovanjem nastavljaju njegovi sinovi, unuci i praunuci – odlučni u namjeri da ne podlegnu prolaznim trendovima.

Sve u Tip-Topu odiše autentičnošću: samo četiri stola, nekoliko stolica, izlog pun baklavi, rolata i domaćih kolača koji prizivaju jednostavnija vremena. Mnogi posjetitelji kažu da su kolači “kao nekad” – upravo tu leži njihova čar. Tu dolaze ljudi koji su dolazili kao djeca sa svojim roditeljima i djedovima, a danas dolaze sa svojim unucima.

Boza iz Tip-Topa priča je za sebe. Tačan broj prodatih čaša niko ne zna – niti ih broje. Recept ostaje porodična tajna, a ponude za industrijsku proizvodnju i plasman u trgovine redovno odbijaju. “Ne želimo dodavati konzervanse. To bi bilo varanje i nas i naših mušterija”, s ponosom poručuju vlasnici.

Mala radnja privlačila je i poznata imena – Goran Bregović, koji je živio u blizini, često je svraćao, kao i legendarni Hase, Džoni Štulić i mnogi drugi koji su u Tip-Topu prepoznali ono istinsko i nepromijenjeno.

U vremenu sve bržih promjena, Tip-Top ostaje ono što je oduvijek bio – svijet za sebe, gdje vrijeme stoji, a tradicija živi kroz tople mirise, domaće okuse i sjećanja koja ne blijede.

EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW EWRW