Rijetki su oni u našoj zemlji, a i šire koji nisu čuli za ime Vasvija Vidović. Ugledna advokatica sa bogatim iskustvom iza sebe, svoje znanje je dokazala do sada u mnogim slučajevima. Od rada na mjestu sutkinje, prvog bh. oficira za vezu s Haškim tribunalom, zastupanja komandanata i drugih važnih ličnosti, do hrabrog komentarisanja raznih afera.

Ipak, u posljednje vrijeme advokatica Vidović našla se u žiži javnosti kada je protiv nje Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za sprečavanje i prikrivanje dokaza. Naime, riječ je o slučaju Ranka Debevca, bivšeg predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, kojeg je Vidović zastupala.

Ko je Vasvija Vidović?

Vasvija Vidović rođena je u Rogatici. Cijeli svoj život provela je u Sarajevu, gdje je i završila Pravni fakultet.

Prije rata u Bosni i Hercegovini advokatica Vasvija Vidović bila je dugogodišnja sutkinja, u ratu zamjenica ministra pravde. Kao advokatica je u svojoj biografiji upisala mnoge zvučne parnice, među kojima su imena mnogih ratnih komandanata, visokopozicioniranih političara, moćnih biznismena…

Bila je prvi oficir za vezu sa Haškim tribunalom, a osim u Hagu svoje klijente zastupala je i u drugim sudovima u svijetu. Bogatu i impresivnu biografiju nisu joj mogli osporiti ni oni koji su joj prijetili, provaljivali u kancelariju, kao i njeni „protivnici“ u sudnici koji su pokušali osporiti njen kvalitet i znanje.

“Činjenica da sam žena nikada mi nije otežavala rad pa čak ni onda kada sam u vrijeme rata sa vojnicima UN-a i istražiteljima Ureda tužilaštva obilazila ratišta, ponekad i u vrijeme neokončanih borbi.”, kazala je Vidović u jednom intervjuu.

Također, Vidović je mnogo puta pričala i o pritiscima koje je doživljavala u toku svoje karijere, ali i napadima na njenu imovinu. Mišljenja je da kada se neko bavi advokaturom mora prihvatiti činjenicu da su neprijatelji vašeg klijenta i vaši neprijatelji i da se borite s tim.

Kao najteži slučaj izdvojila je odbranu u predmetu tužilac protiv generala Rasima Delića, komandanta Glavnog štaba ARBiH.

Slučaj Naser Orić

U Haškom tribunalu advokatica Vidović je branila Nasera Orića, koji je uhapšen u Švicarskoj 2015. godine. Tom prilikom je izjavila da nema zvaničnog stava Švicarske o tome zbog čega je Orić uhapšen, te da do njega još ni advokati nisu došli. Privatnim je kanalima saznala za šta se Orić tereti.

Podsjećamo, Naser Orić je uhapšen 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Kasnije je drugostepeno vijeće Suda BiH izreklo oslobađajuću presudu Naseru Oriću, bivšem komandantu Armije BiH u Srebrenici.

U vezi tog slučaja mnoge kontroverze izazvao je i napad na predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića u Potočarima. Tada se ponovo oglasila advokatica Vidović:  “Naser Orić nije bio u Potočarima, jer zbog mjera zabrane kretanja ne smije izlaziti iz Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona u Federaciji BiH. Postoje brojni dokazi i svjedoci koji to potkrepljuju. Policija, recimo, može utvrditi odakle je telefonirao tog dana.”, rekla je Vidović.

Prvo zastupala Fahrudina Radončića, pa postala svjedok

Advokatica Vasvija Vidović isključena je iz tima odbrane predsjednika SBB-a i bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i to zbog toga što je dobila status svjedoka u procesu koji se vodi protiv Radončića u Sudu Bosne i Hercegovine. 

Na taj način su gotovi svi mediji 2016. godine prenijeli ovu vijest.

“Ja o tome nisam obaviještena, što je začuđujuće. Sud je njih obavijestio da ih ja ne mogu braniti s obzirom na to da sam pozvana kao glavni svjedok na glavnom pretresu.”, rekla je Vidović tom prilikom.

Dodala je i da ona nema veze ni saznanja o djelima koja se stavljaju Radončiću i Šahman na teret, izuzev onoga što su joj oni rekli.

“Činjenica je da sam ja Radončića od pojave njegovog imena u kosovskoj optužnici po pitanju njegovog statusa zastupala. To je bilo poznato i Tužilaštvu i Sudu BiH s obzirom na to da sam podnosila različite podneske u vezi s tim, a imenovala sam i istražitelja da mi u tome pomogne.”, rekla je Vidović.

Kako je Vasvija Vidović iznenadila Slobodana Miloševića?

U sarajevskim krugovima prepričava se i danas anegdota o susretu Vasvije Vidović i predsjednika tadašnje Savezne republike Jugoslavije Slobodana Miloševića u Hagu. Upoznao ih je general Armije Republike Bosne i Hercegovine Mehmed Alagić, koji je bio u ćeliji do Miloševićeve.

Milošević ju je pri upoznavanju gledao sa čuđenjem i iznenađenjem. General joj je poslije pojasnio zašto je Milošević bio začuđen. Ispričao joj je da mu je Milošević rekao: “Svašta sam čuo o ovoj ženi, svašta su mi službe pisale, ali niko nije rekao da je ovako lijepa!”

Alagić je smatrao da su srpske službe bezbjednosti u ovom slučaju podbacile jer nisu Miloševića obavijestile o tom podatku.

Hrabro komentarisanje afera

Advokatica Vidović komentarisala je mnoge slučajeve i afere. Ona, koja je godinama bila uključena u rad Tribunala u Hagu kazala je za da vjeruje da će pravo i pravda biti zadovoljeni u konačnoj presudi Ratku Mladiću.

Kao najangažiranija bosanskohercegovačka odvjetnica na haškim predmetima i bivši oficir Republike Bosne i Hercegovine za vezu sa Haškim tribunalom komentarisala je da presuda Vrhovnog suda Holandije prema kojoj je država Holandija odgovorna za smrt Srebreničana nakon pada Zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) u julu 1995. godine veoma značajna.

Osvrnula se i na slučajeve Memić i Dragičević, tom prilikom je kazala:

“Ja sam pratila slučaj Dragičević samo na osnovu informacija koje su objavljene u medijima. Što se tiče slučaja Memić imala sam priliku vidjeti mišljenje Federalnog tužilaštva i dvije odluke Ustavnog suda BiH u vezi s istragom u predmetu Memić. Ova dva slučaja nisu ista.

U slučaju Memić, po zaključcima Ustavnog suda, provedena je efikasna i učinkovita istraga u više pravaca, što je bilo i mišljenje federalnog tužilaštva. Podignuta je optužnica koju je potvrdio nadležan sud što znači da je u tom trenutku bilo mjesta osnovanoj sumnji u odnosu na optužena lica. Koliko je meni poznato, u predmetu Dragičević do danas istraga nije okončana.”

Advokatica Vasvija Vidović, bila je stava kako je izrečena presuda tribunala u Hagu kojom su bivši šefovi Službe državne bezbjednosti Srbije, Jovica Stanišić i Frank Simatović, presuđeni na 15 godina zatvora jako pravedna. Podcrtala je da je napravljen značajan korak dalje u odnosu na prvostepenu presudu.

Aferu “Respiratori” komentarisala je na sljedeći način:

“Što se tiče samog procesa, karakterisao ga je pritisak na svjedoke od strane Tužilaštva i to na dva načina, s jedne strane preko određenih medija, a s druge strane tvrdnjama tužilaca da će otvoriti istrage protiv svjedoka, bilo njihovih kao što je Sanja Lekić, bilo protiv svjedoka odbrane, za koje su procjenjivali da neće svjedočiti ono što oni žele.

Mi ni danas ne znamo šta je s tim istragama. Proces su pratile i kontinuirane izjave javnih zvaničnika, političara, pa čak i nekih visokih međunarodnih predstavnika, a mjesecima prije samog suđenja imali smo medijsku harangu koju sam ja jednom nazvala suđenje prije suđenja. S tako nečim se u svojoj karijeri nikad ranije nisam srela.”

Siva mrlja

Nakon toliko godina rada, Tužilaštvo BiH je protiv advokatice Vidović podiglo optužnicu za sprečavanje i prikrivanje dokaza.

Tužilaštvo BiH zvanično je prije nekoliko dana objavilo da je Sud BiH u cijelosti potvrdio optužnicu u predmetu protiv advokatice Vasvije Vidović.

Optužnicom Tužilaštva BiH, optužena se tereti da je počinila kazneno djelo – sprečavanje dokazivanja iz članka 236. stav 2. KZ-a BiH.

Prema sadržaju optužnice, koja je u posjedu Raporta, 18.12. 2023. godine Vasvija Vidović stigla je oko 18,00 sati u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), i to u kancelariju broj 121 gdje ju je čekao njen klijent, suspendirani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec koji je uhapšen zajedno sa bivšim šefom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom zbog nelegalnog prisluškivanja.

Kako se navodi u optužnici, po dolasku u službene prostorije SIPA-e, kada je Ranku Debevcu omogućeno da nasamo komunicira sa Vasvijom Vidović, kao braniocem, bez prisustva policijskih službenika u posebnoj prostoriji Državne agencije za istrage i zaštitu – kancelariji 121. U optužnici se potom opisuje kako je došlo do pokušaja skrivanja telefona Ranka Debevca.

U optužnici se navodi da je provedenom istragom na nesumnjiv način utvrđeno da postoji dovoljan stepen osnovane sumnje da je osumnjičena Vasvija Vidović počinila inkriminirane radnje kojima su se stekla sva bitna obilježja bića krivičnog djela Sprečavanje dokazivanja iz člana 236. stav 2. KZ BiH.

U skladu sa odredbama člana 70 . i člana 73. Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvo BiH je predložilo izricanje mjera sigurnosti prema osumnjičenoj Vasviji Vidović, odnosno mjeru sigurnosti zabranu vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, i to:

Zabranu vršenja advokatske djelatnosti u BiH u trajanju od 3 (tri) godine, od dana pravosnažnosti presude.

Na ročištu 28. maja je rečeno da će biti saslušano pet svjedoka i izneseno 15 materijalnih dokaza.

Nije precizicirano kada će biti održano naredno ročište.

Sarajevska advokatica Vasvija Vidović izjasnila se da nije kriva po optužnici Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koja je tereti za sprječavanje dokazivanja. “Nisam kriva.”, kazala je kratko Vidović.

Presuda u ovom slučaju će pokazati hoće li ova siva mrlja uprljati dosadašnju karijeru cijenjene advokatice Vasvije Vidović.