Dan bijelih traka je dan sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ovaj datum se obilježava 31. maja svake godine, a simbolika bijelih traka ima duboko emotivno značenje.

Simbolika potiče iz maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba izdale naredbu svim Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru da na svoje prozore zakače bijele čaršafe, a ako izlaze vani, da vežu bijele trake oko ruke. Na taj način su označeni nesrbi u Prijedoru, nakon čega su počela masovna zarobljavanja, ubistva i silovanja.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 ljudi, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti. Dan bijelih traka je pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima.  Važno je prisjetiti se svih žrtava i nikada ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora., piše Al Jazeera.

Tim povodom je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović poslao poruku javnosti. Naglasio je da nikada ne smijemo zaboraviti ubijene Prijedorčane, koji su stradali samo zbog svog imena i prezimena. Također, je napomenuo da su bijele trake i čaršafi bili uvod u teror, mučenja i ubistva.

U Prijedoru u organizaciji Građanske inicijative “Jer me se tiče” obilježavanje je počelo u Starom Gradu, na lokaciji na kojoj bi trebalo da bude podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece grada Prijedora i jedan od organizatora obilježavanja Dana bijelih traka, rekao je da se duži niz godina upućuje isti apel, a da se bijele ruže simbolično postavljaju kao spomenik ubijenoj djeci.

“Teško je to opisati, doživjeti, shvatite da 31 godinu, nas mali broj roditelja koji je ostao, borimo se da pronađemo posmrtne ostatke svojih najmilijih, svoje djece i rodbine svoje, Međutim, gradske vlasti i institucije koje bi trebalo da se bave ovim procesom nisu adekvatno odradile taj proces i ne rade.”, rekao je on.

Izvor: Radio Sarajevo

Dan bijelih traka obilježen i u Zagrebu

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji sa udrugom Stara rijeka organizuje sjećanje na ubijene civile grada Prijedora tokom 1992. godine. 

Ovo sjećanje će biti obilježeno nizom sadržaja i aktivnosti što uključuje prikaz dokumentarnog filma Snaga Duha čiji je autor Nihad Kreševljaković i promociju knjige Čovjek i Fotografija autorice Admire Fazlić.

Poslije promocije knjige i projekcije filma, održano je tradicionalno okupljanje na trgu Bana Josipa Jelačića gdje su se dijelili edukativni materijali građanima Zagreba kao i poziv da se pridruže okupljanju.

Osim u Prijedoru, i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine obilježava se Dan bijelih traka mirnom šetnjom. Svi koji su prošli golgotu minulog rata ističu da je Dan bijelih traka pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom i dan obilježavanja zločina nad svim nevinim ljudima, te da je neophodno prisjetiti se svih žrtava i nikad ne zaboraviti stradanja djece i građana Prijedora.