Sigurnost tunela u Bosni i Hercegovini niko preventivno ne kontroliše. O tom problemu javnost saznaje uglavnom kada neko strada (smrtno) i kada mediji o tome pišu, uglavnom statistički, prenoseći informacije dobivene od relevantnih izvora, bez analize zašto se to dešava i kako taj rizik preventivno umanjiti.

Prema pisanju dnevnih novina Avaz, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se jutros dogodila u Salakovcu kod Mostara, smrtno je stradao 66-godišnji Sarajlija, B.H., a ovu informaciju je potvrdio Ljudevit Marić, portparol Uprave policije MUP-a HNK.

On nije mogao kazati u kojem se vozilu nalazio smrtno stradali jer, kako je pojasnio, još nisu kompletirane sve informacije nakon uviđajnih radnji.

Kako nezvanično saznajemo, smrtno stradali muškarac je bio u vozilu Škoda Octavia. U nesreći je povrede, za sada neutvrđenog stepena, zadobio M.G. (36) iz Mostara. On je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Podsjetimo, u ovoj nesreći su učestvovala tri vozila, Škoda, Volkswagen i kamion, za sada nepoznate marke. Uslijed siline udara, kamion koji se u trenutku nesreće nalazio u tunelu, zapalio se. 

Iako je Bosna i Hercegovina zemlja kandidat i očekuje otvaranje pregovora, niko se od nadležnih još uvijek nije pozvao na odgovornost zašto se u BiH ne primjenjuju međunarodni standardi za sigurnost u saobraćaju, a posebno u tunelima, kako bi se ubuduće smanjili rizici koji svakodnevno odnose živote.

Portal Smartinfo će u narednom periodu istražiti ovaj fenomen i upoznati širu javnost sa istim.