Ovog vikenda, u Trebinju na Zatvorenom olimpijskom bazenu “Ana Čučković”, održano je seniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u vaterpolu. Vaterpolo klub “Banja Luka” je odbranila svoj naslov prvaka iz prošle godine, a viceprvak države je Vaterpolo klub “Invictum” iz Sarajeva.

Kako su napisali na svojoj facebook stranici, ovo je bilo zanimljivo iskustvo za podmlađene vaterpoliste u prvenstvu BiH za Seniore u klubu “Invictum”.

Sam dolazak na prvenstvo je bio otežan s obzirom da je u sastavu nedostajalo sedam izuzetnih prvotimaca iz njihove juniorske i seniorske ekipe koji su godinama branili boje kluba. U sastav su upali kadeti i mlađi juniori da pomognu seniorskom sastavu, tako je na kraju i bilo.

Prvu utakmicu su odigrali protiv tima iz Banjaluke. Kako kažu bila je to loše otvorena utakmica, ali brz povratak do kraja prve četvrtine gdje je rezultat završio 2:4 u korist kluba iz Sarajeva. Poravnanje se desilo na poluvremenu gdje je 4:2 preokurenula Banja Luka te je na poluvremenu rezultat bio 6:6.

U nastavku gol za golom te zaostatkom od 1 gola. Na samom kraju utakmice uz dobru realizaciju u napadu koji je predvodio Tarik Kočan sa 5 postignutih golova kao i Kijan Hajrulahović na golu koji je odbranio sve šuteve iz vana gdje je zadnja četvrtina završena 4:2 u korist Invictuma.

“Utakmica je završila 12:12 gdje smo imali igrača više u zadnjem napadu, ali je nedostatak iskustva i snage presudio da se ta prilika ne iskoristi. Nažalost, boljom realizacijom peteraca VK Banja Luka je odnijela dva boda.”, kazali su.

“Banja Luka” – “Invictum” 12:12 – Peterci 16:15

Dan poslije igrali su utakmicu protiv kluba “Jadran” iz Neuma. Dobro postavljena ekipa kao i fantastična odbrana koja je imala mnogo posla sa iskusnim pojedincima iz Jadrana. Uz fantastičnog Milana Kozline i Alekseja Mihailovića u odbrani, napadači su iskoristili svoje prilike gdje je Aleksa Bjelica zabio 5 pogodaka i Tarik Kočan 7. Uz navedene igrače u listu strijelaca se upisao i Hamza Aganović.

“Invictum” – “Jadran Neum” 13:9

Za kraj su odigrali sarajevski derbi protiv kluba “Torpedo”, koji uvijek ima zanimljive završnice. Vidno umorne i jedna i druga ekipa, utakmica koja se igrala gol za golom, gdje je najviše uzbuđenja bilo na samom kraju utakmice.

Pojedinci koji su dominirali u prethodnim utakmicama više nisu imali snage, dobro pokriveni. Ali tu je presudila mladost koja je igrala za seniore gdje je Emir Hadžimulić zabio u ključnim momentima 3 gola kao i Aydin Sulejmanović 1. U nastavku prednost od dva gola koja je ubrzo Torpedo preokrenuo u svoju korist i iskoristio greške naših momaka.

Zadnji napad gdje je zaostatak 9:10 i time out za Torpedo. Jaki presing bez faula i dobra odbrana igrača “Invictuma” su doveli do toga da krenu u kontru 2 na 1 gdje je ostalo još 6 sekundi. Nakon odbrane golmana lopta se odbija do Aleksa Matescua koji u zadnjoj sekundi dolazi do pogotka i spašava situaciju.

Peterci su počeli sa 3 pogotka sa obje strane, ali onda kapiten naše ekipe Dino Mahovkić iskusno brani dva penala i donosi pobjedu i drugo mjesto našem timu. Pored navedenih individualaca veliki doprinos su imali naši momci Arijan Gagić, kao i naši mlađi članovi Kristijan Bojanić, Din Drinjaković, Afan Spahić i Nedim Prašović.

“Invictum” – “Torpedo” 10-10 peterci 14:13

“Čestitamo našim hrabrim momcima na zalaganju i borbi. Sljedeće prvenstvo dolazimo u punom sastavu i napadamo mjesto iznad osvojenog.”, poručuju iz kluba “Invictum”.