Rusko ministarstvo odbrane u ponedjeljak je saopćilo da će Rusija, nakon provokativnih prijetnji zapadnih dužnosnika, održati vojnu vježbu koja će uključiti uvježbavanje upotrebe taktičkog nukleranog oružja.

Vježbu je, dodaje ministarstvo, naredio predsjednik Vladimir Putin, a njome će se testirati spremnost nestrateških nuklearnih snaga za provedbu borbenih misija.

Vojni manevri uključuju i pripremu te raspoređivanje za upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja, navodi ministarstvo, prenosi Hina.

U vježbi učestvuju raketne formacije Južnog vojnog okruga i snage ratne mornarice.

“Tokom vježbe će se izvesti niz mjera u cilju uvježbavanja pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog oružja.”, saopćilo je ministarstvo.

“Cilj vježbe je osiguranje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Rusije kao odgovora na provokativne izjave i prijetnje određenih zapadnih dužnosnika protiv Ruske Federacije.”, dodaje se u saopćenju.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najgore pogoršanje odnosa između Rusije i zapada od Kubanske krize 1962.

Rusija smatra taj rat bitkom sa Zapadom koji je, kako tvrdi Putin, ignorisao pokušaje Moskve za stvaranjem prijateljskih odnosa nakon raspada SSSR-a 1991. Umjesto toga, tvrdi Putin, Zapadu je bio cilj zgrabiti kontrolu nad Ukrajinom i istovremeno širiti NATO na istok.

Zapad i Ukrajina tvrde da neće stati sve dok se ruske snage ne poraze i rat vide kao imperijalističko posezanje za tuđim teritorijem kako bi Ukrajina ponovo bila u ruskoj sferi utjecaja.

Ria novosti prenosi da je sredinom marta Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna da upotrijebi nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države, ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.