Jučer je u prepunom Bosanskom Kulturnom Centru održana promocija knjige “Tajni Vilajet” dr. Edina Garaplije. Na promociji su prisustvovali mnogi uvaženi gosti, koji su svojim dolaskom uljepšali ovaj svečani događaj. Na samom početku prisutnima se obratio moderator promocije, novinar Mimo Šahinpašić.

Autor knjige, dr. sc. Edin Garaplija u svom obraćanju se zahvalio prisutnima na dolasku, te posebnu zahvalnost uputio svojoj supruzi i majci koje su bile uz njega u teškim periodima života. Ti periodi su ga i inspirisali na pisanje “Tajnog Vilajeta”. Kako je i sam rekao, cilj knjige jeste da se sazna istina o događajima o kojima piše, ali i da oni koji ga lično ne poznaju, upoznaju Edina onakvog kakav jeste.

Garaplija je napomenuo da iako knjiga priča o prošlim vremenima, i danas može poslužiti kao dobar nauk mladim ljudima, jer je ovo životna priča u kojoj nema ni pobjednika ni poraženih, svi su gubitnici jer se izgubila lijepa mladost.

Jedan od promotora knjige, koji je objasnio shvatanje “Tajnog Vilajeta” s književnog aspekta, bio je prof. dr. Edin Pobrić. U svom obraćanju prisutnima je govorio o samom načinu pisanja Garaplije, historiji, ali i odnosu prema istini.

Poslije Pobrića, prisutnima se obratio Akademik prof.dr. Nedžad Korajlić, kao jedan od promotora. U svom izlaganju približio je publici knjigu sa sigurnosnog aspekta, ali i istaknuo svoj dugogodišnji odnos i poznanstvo s autorom knjige. Treći promotor “Tajnog Vilajeta” bio je sarajevski novinar i književnik, s adresom u Zagrebu, Josip Knežević.

Knežević se u svom govoru prisjetio perioda odrastanja koje je proveo zajedno s Garaplijom, ali i teških ratnih dana. “U tim danima poznavao sam informacije koje čak nisu bile ni objavljene. O povjerljivim stvarima se nije moglo razgovarati sa svima. Edina poznajem iz tog perioda kao hrabrog čovjeka koji je dao i izložio svoj život i život svoje porodice u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.”

Kako je dalje objasnio, rezultat svega što se događalo u životu autora jeste knjiga “Tajni Vilajet”. “Nadam se da će knjiga doživjeti uspjeh i da će ljudi koji mogu neke stvari promijeniti i izvesti pred lice pravde ove koji su njemu i Bosni i Hercegovini učinili nepravdu. Da je istina izašla na vrijeme, Bosna i Hercegovina bi bila na drugim pozicijama i odavno članica EU-e, tako ja to gledam kao rođeni Sarajlija.”

Prisutnima se na kratko obratio i Akademik prof.dr. Josip Muselimović, kao advokat Garaplije u vremenu njegove borbe za istinu i pravdu. Podsjetio je na sami tok ovog procesa i važnost ustrajnosti u borbi protiv zla.

Na kraju možemo samo zaključiti da je ovo zaista bila promocija ispunjena emocijama i inspirativnim porukama koje su podstakle svakoga od prisutnih na traganje za istinom i čitanje knjige “Tajni Vilajet” dr. Edina Garaplije.

Videozapis i članak s detaljnijim informacijama sa promocije bit će dostupni u narednim danima