U četvrtak od dva sata ujutro štrajkaju njemačke željeznice, a zatvorena je i Zračna luka Frankfurt. Radnici nacionalne avio kompanije Lufthansa i željezničkog operatera Deutsche Bahn zahtijevaju veće plate i bolje uslove rada.

Trenutno nije poznato kako će se ovaj štrajk odraziti na putnike koji presjedaju u Frankfurtu, s obzirom na to da jedan dio aviona slijeće prema planu. Od planiranih 1.170 letova do sada je otkazano 650, piše Fenixmagazin

Što se tiče željeznica u štrajku su kondukteri nakon propalih pregovora s upravom. Štrajk će trajati 35 sati odnosno do petka u 13 sati, piše Bild. Saobraćaj je smanjen na samo 20 posto, a neki vozovi su zamijenjeni autobusima. Sindikati su najavili i da su od sada mogući i tzv. spontani štrajkovi dakle štrajkovi bez prethodnog upozorenja.

Putnici se suočavaju s prekidima na njemačkim željezničkim stanicama i aerodromima zbog odvojenih sporova oko plata sa željezničkim operaterom Deutsche Bahn i nacionalnom avio kompanijom Lufthansa.
Milioni ljudi su u četvrtak morali napraviti alternativne planove putovanja, jer su paralelni štrajkovi u transportu osakatili njemački željeznički i zračni saobraćajni sistem.

Zahtjevi radnika

Njemački sindikat mašinovođa (GDL) traži smanjenje radne sedmice za radnike u smjenama sa 38 na 35 sati, uz punu naknadu plate od Deutsche Bahn-a. Ovo je ukupno peti štrajk u višemjesečnom sporu o platama, a sindikat je prošlog četvrtka prekinuo posljednju rundu pregovora nakon četiri sedmice razgovora s posrednicima.

U Lufthansi, Verdijev sindikat, koji predstavlja oko 25.000 zaposlenih u aviokompaniji, zahtijeva povećanje plate od 12,5% ili najmanje 500 eura (545 dolara) više mjesečno. Sindikat također želi bonus za kompenzaciju inflacije za cijelu grupu od 3.000 eura.

Lufthansa je do sada nudila 10% više plate, uz bonus za kompenzaciju inflacije koji se isplaćuje tokom 28 mjeseci. Avio-gigant je također u četvrtak objavio da se njegov profit udvostručio u 2023. sa 791 miliona eura u 2022. na 1,67 milijardi eura, kako je potražnja porasla.

Sljedeći krug pregovora zakazan je za 13. i 14. mart. Verdijev sindikat je spreman pregovarati ranije samo ako bude predložena bolja ponuda.

Članak preuzet sa Deutsche Welle i 24 sata