Gost novog izdanja podcasta ‘MimoVas’ sa Mimom Šahinpašićem je profesor Armin Kržalić, sa Fakulteta za kriminalistku, kriminologiju i sigurnosne studije. Profesor Kržalić je govorio o sigurnosnoj situaciji i izazovima koji bi mogli pogoršati sigurnost BiH i svih njenih građana. Kržalić smatra da jesmo u krizi ali da je eskalacija daleko od realne opcije.

Sigurnosna situacija jeste narušena ali teško je očekivati sukobe, smatra profesor Armin Kržalić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Kada je riječ o uzrocima koji stvaraju ovakvu atmosferu i potiču priče o ratu i sukobima, to su sasvim sigurno političari u BiH. Dalje, Kržalić tumači da i pored niskog rizika od otvorenih sukoba, previše se građani BiH uzdaju u međunarodnu zajednicu.

”Mi svi smo nekako uprli oči u međunarodne snage, ne treba se zavaravati. Dok bi međunarodne snage došle ako bi bio otvoreni sukob, nas bi dosta stradalo za to vrijeme. Zato je u svakom slučaju bolje nepravedan mir još pedeset godina, nego jedan dan otvorenog sukoba.” – smatra Kržalić.

Cijelu emisiju možete pogledati na našem Youtube kanali – smartinfo.ba

Profesor Kržalić kao primjer nebuloznosti rata, izdvaja primjer reforme odbrane BiH kao jedne od najuspješnijih reformi u Bosni i Hercegovini.

”Priča oko rata, ti političari i takve izjavu se neodgovorne, to su izjave koje su huškačke a često dolaze od onih koji nisu bili u ratu već su dobro hajrovali od toga. Fascinirajuće mi je bilo kada smo radili reformu odbrane, kada smo doveli generalne Armije BiH, VRS i HVO, pitali smo se kako će se dogovoriti ali je to bilo vrlo jednostavno jer to su ljudi koji znaju šta je rat.”

By admin