Gost podcasta ‘MimoVas’ sa Mimom Šahinpašićem bio je Bulend Biščević, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine i fudbaler FK Željezničar. Biščević je govorio o bh reprezentaciji, može li Sergej Barbarez vratiti izgubljeni sjaj Zmajevima, šta se dešava u FK Željezničar, kakva je budućnost bh sporta i da li je ikada učestvovao u namještanju utakmica.

2. maj

Nakon reintegracije Grbavice, pripremio se stadion za odigravanje utakmice Sarajevo – Željezničar. Tom utakmicom 2. maja 1996. godine vraćen je sportski život u Sarajevo i BiH.

”Dosta simbolike, događanja za taj 2. maj. Postigao sam gol. To je nagrada za sve šta jedan momak prođe na tom stadionu. Dijete sam ovog grada, ne znam šta je mogao biti drugačiji motiv osim da budem igrač želje. Sav taj ambijent je to izrodio. Sada kada pogledaš taj dio grada, od Gorana Čengića, Bulevar Ivice Osima, Željin stadion i svega što je ostavilo traga u ovom gradu. Sada je ta Grbavica puno ljepša i dobila je svoje obilježje sportskog centra BiH.”

Govorio je Bulend i o stanju u FK Željezničar. Tvrdi da je stanje loše ali nije alarmantno. Nada se da će se naučiti na greškama i da su bolji dani pred ovim klubom.

Stanje je loše u FK Željezničar

”Kao neko ko voli taj klub teško mi pada ova situacija u kojoj se nalazi. Očekujem da će izaći iz krize i da ćemo naučiti lekcije. Uvijek sam bio pobornik da za Želju treba da igra 70% igrača koji su prošli školu tog kluba. Željo je filozofija, nešto bez čega ne možemo. Ne idem na utakmice već duži period, ne da me ne privlači već znajući sebe kakav sam, na par utakmica prije nekoliko godina mi teško padaju komentari ljudi. Navijači imaju pravo komentirati ali je najlakše uništiti sve. Po tome smo prepoznatljivi.”

Vruć krompir je u rukama Barbareza

Pred bh nogometom i reprezentacijom su teški testovi i težak period. To što Barbarez nema trenerskog iskustva to nema veze, on je bio lider na terenu i mislim da može oporaviti bh reprezentaciju, smatra Biščević.

”Nema veze referenca, sada ti uslovi ne trebaju. Ovaj Vicin potez je, evo Vam tražili ste. Sada moramo pomoći Sergeju jer ne bih volio da doživi sudbinu nekih selektora koji su sprženi. Sergej je želja svih koji vole BiH. Znamo kakav je kapiten bio, kakav je čovjek, okupljao je sve nas. Šta je stvarno stanje na terenu to ćemo vidjeti.”

O čemu su još razgovarali Bulend Biščević i Mimo Šahinpašić, možete pogledati kompletan snimak na našem YouTube kanalu – podcast ‘MimoVas’.